Restrictiile pe piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari pot produce distorsiuni in UE

Joi, 26 Octombrie 2006, ora 16:13
981 citiri

Recenta decizie a Marii Britanii si a Irlandei de a impune restrictii pe piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari poate produce distorsiuni importante in Uniunea Europeana, afirma Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIMB), intr-un comunicat difuzat joi.In acest context, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti considera ca este necesar ca astfel de hotarari sa fie bine cumpanite, nu numai din prisma statelor ale caror cetateni sunt discriminati, cat si din cea a incalcarii unor principii fundamentale pe care se intemeiaza Uniunea Europeana, respectiv libera circulatie a persoanelor.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a fost privita cu destula reticenta de grupul celor 15 vechi membri ai UE. In aceste conditii, CCIMB apreciaza ca o masura care da castig de cauza acestor resentimente nu face decat sa indeparteze obiectivul recent formulat de Javier Solana, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, care spunea ca ar dori ca termenul de largire europeana sa fie inlocuit cu cel de reconciliere europeana.

CCIMB considera ca aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei nu ar trebui fie intampinata cu masuri discriminatorii, capabile sa transforme fostele granite ale UE in obstacole interioare la nivelul mentalitatilor, ci sa realizeze o adevarata coeziune la nivelul celor 27 de membri. Introducerea de masuri discriminatorii intre vechii si noii membrii este contraproductiva pe termen lung, mentinand si chiar marind distanta istorica si diferentele existente intre estul si vestul Europei. De asemenea, o astfel de masura va crea si un plus de birocratie in relatiile dintre tarile membre UE.

Intrucat deciziile mentionate au fost deja adoptate, credem ca este important ca Executivul Romaniei sa faca tot ce ii sta in putinta ca ele sa nu prolifereze si in alte state. De asemenea, CCIMB considera judicioasa pozitia adoptata de Guvernul Romaniei, in sensul ca in fata acestei realitati Romania nu este cazul sa raspunda cu masuri de retaliere, ci cu o strategie care sa faca perioada de tranzitie cat mai scurta, insotita insa si de o campanie profesionista de promovare a imaginii externe a Romaniei in tarile membre UE.

Rompres