Romania, Bulgaria si Ucraina ar putea avea o brigada militara comuna - planul naste tensiuni la Sofia

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 13:50
5161 citiri
Romania, Bulgaria si Ucraina ar putea avea o brigada militara comuna - planul naste tensiuni la Sofia
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Planurile presedintelui ucrainean Petro Porosenko de a forma un corp militar comun cu doua state NATO din Europa de Sud-Est, Romania si Bulgaria, ameninta sa fie dat peste cap de presiunea exercitata de parlamentul de la Sofia asupra presedintelui Rosen Plevneliev.

Conform Defense News, Porosenko a anuntat ca a purtat discutii oficiale cu liderii de stat din Romania si Bulgaria in vederea crearii unei brigazi militare comune cu fortele armate ale celor doua state.

Proiectul sefului de stat din Ucraina a fost discutat atat cu omologul sau bulgar, in cadrul vizitei facute de acesta pe 27 martie la Kiev, cat si cu Klaus Iohannis, in timpul vizitei facute saptamana trecuta la Bucuresti.

Ucraina are un proiect similar initiat in cooperare cu Polonia si Lituania, brigada militara Litpolukrbrig creata intre cele trei state avand 4.000 de soldati si cartierul general la Lublin (Polonia).

Pe flancul sudic insa, planurile Ucrainei sunt date peste cap de opozitia extremei stangi ABV din Bulgaria, care detine si un portofoliu de ministru in guvernul minoritar format la Sofia.

Vicepresedintele partidului ABV, Rumen Petkov, a iesit la rampa pentru a cere explicatii amanuntite despre agenda discutiilor presedintelui Plevneliev cu omologul sau ucrainean, anunta agentia Novinite.

Revolta politica starnita de anuntul lui Porosenko l-a facut pe liderul statului bulgar sa dea inapoi, anuntand ca nu a deschis inca nicio discutie oficiala cu Kievul si Bucurestiul pentru punerea in practica a unui proiect militar tripartit.

"Orice aderare a tarii la diverse organizatii sau uniuni necesita o decizie luata in Parlament", a comunicat institutia prezidentiala de la Sofia.

In Europa Centrala si de Sud-Est, de teama unei agresiuni din partea Rusiei, mai multe state au ales sa-si intareasca pozitia defensiva prin crearea unor formatiuni militare comune.

Pe langa brigada Litpolukrbrig, Cehia si Ungaria au deschis discutiile privind crearea unui corp aerian comun, aviatia militara a celor doua state folosind aceleasi avioane de vanatoare, Saab JAS-39 Gripen.

#cooperare militara Ucraina Romania, #klaus iohannis, #reactie Bulgaria, #cooperare militara Europa de Est , #Bulgaria