Sofia renunta la planul de intrare in ERM-2, din cauza deficitului mare din 2009

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 16:14
1052 citiri
Sofia renunta la planul de intrare in ERM-2, din cauza deficitului mare din 2009


Guvernul bulgar a renuntat la prezentarea in 2010 a unei cereri de adeziune la mecanismul ERM-2, considerat anticamera zonei euro, ca urmare a deficitului bugetar care anul trecut a fost mai mare decat fusese anticipat, a anuntat, vineri, premierul bulgar, Boïko Borissov, scrie Les Echos, informeaza NewsIn.

Borissov, care a preluat postul de premier in iulie 2009, a precizat ca guvernul precedent a incheiat zeci de acorduri care nu fusesera bugetate, ceea ce a dus la adancirea deficitului bugetar la 3,7% din produsul intern brut (PIB) fata de 1,9% estimat initial.

"Am renuntat oficial la planul de aderare la ERM-2, deoarece nu ar fi corect, tinand cont de acest deficit. Practic, ne-am mintit colegii din Uniunea Europeana privind capacitatea noastra de a intra in zona euro, deoarece nu stiam nimic despre aceasta problema". a spus Borissov, intr-o conferinta de presa.

Borisov a depus plangere la finalul lunii martie impotriva fostului guvern socialist, pentru incheierea de contracte a caror finantare, de peste un miliard de leva (peste 500 milioane euro), nu era asigurata, relateaza AFP.

Procurorul Sofiei, Nikolai Kokinov, sesizat de premier, a anuntat ca a deschis o ancheta pentru abuz de putere, ce vizeaza 148 de contracte, dintre care unele dateaza din 2007.

Mai multi functionari de rang inalt, printre care ministri, au fost inculpati pentru contracte publice incheiate cu societati private in ultimii ani.

#sofia, # aderare, # euro, # deficit, # acorduri , #Bulgaria