Canada a iesit din recesiune in T3

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 16:52
1359 citiri
Canada a iesit din recesiune in T3

Economia Canadei a crescut in al treilea trimestru cu 0,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand primul trimestru de crestere pozitiva dupa un an de recesiune, insa revenirea a fost sub estimarile analistilor, relateaza Bloomberg, precizeaza NewsIn.

Potrivit statisticilor oficiale, produsul intern brut (PIB) al Canadei a avansat cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, in contextul in care economistii consultati de Bloomberg prevedeau o crestere de 1%. Declinul din al doilea trimestru, anuntat initial la 3,4%, a fost revizuit la 3,1%.

Pentru a sustine cererea, premierul Stephen Harper prevede un deficit bugetar record, de 55,9 miliarde dolari canadieni (52,9 miliarde dolari SUA), iar guvernatorul bancii centrale, Mark Carney, intentioneaza sa mentina dobanda cheie la nivelul minim record de 0,25% pana in luna iunie.

Carney a precizat ca procesul de revenire ar putea fi mai indelungat decat in cazul altor recesiuni, in contextul in care rata somajului afecteaza nivelul cheltuielilor de consum, iar aprecierea monedei afecteaza exporturile.

"Exista un grad mare de optimism in legatura cu 2010, insa aceasta este natura umana. Nu avem multi indicatori concreti care sa arate ca va fi un fenomen general", a declarat Greg Wight, director executiv Algoma Central Corp.

Nivelul cresterii din al treilea trimestru este sub nivelul anticipat de banca centrala, ce estima o crestere de 2%.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#canada, #recesiune, #criza, #economie , #Canada