Canada se retrage din Protocolul de la Kyoto

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 15:03
1408 citiri
Canada se retrage din Protocolul de la Kyoto

Canada a devenit luni primul stat care se retrage din Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, afirmand ca acest acord "nu functioneaza" si ca "platforma de la Durban" este viitorul.

La intoarcerea de la conferinta privind schimbarile climatice desfasurata in Africa de Sud, ministrul canadian al Mediului Peter Kent a justificat aceasta decizie prin riscul pe care Canada il are de a plati penalizari de 14 miliarde de dolari daca va sustine in continuare Protocolul.

Protocolul de la Kyoto, semnat in 1997 si intrat in vigoare in 2005, era singurul contract juridic util privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, aflate la originea incalzirii globale.

Prin termenii acestui acord, Canada se angaja sa reduca emisiile in 2012 la 6 la suta in raport cu nivelul din 1990, insa, din contra, nivelul emisiilor a crescut. Instaurat in 2006, guvernul conservator condus de Stephen Harper a respins deschis obligatiile acordului si denunta "greseala" guvernului liberal de a-l semna.

In schimb, Canada a promis sa reduca emisiile la 17 la suta pana in 2020 in raport cu nivelul din 2005, ceea ce reprezinta un efort mai redus si insuficient, conform ecologistilor.

Protocolul de la Kyoto este un obstacol catre o solutie globala privind schimbarile climatice

Amintind prezenta sa la conferinta despre clima de la Durban, Kent a afirmat ca platforma pregatita de aceasta intalnire "reprezinta o cale pentru progres" asa cum Protocolul de la Kyoto nu a fost, in opinia Canadei.

Kyoto "nu include tarile cu cele mai multe emisii, Statele Unite si China si astfel nu poate functiona", a continuat acesta pentru presa din Ottawa.

Protocolul "nu este o cale catre o solutie globala la schimbarile climatice, este un obstacol", a afirmat ministrul canadian.

"Consideram ca un nou acord cu constrangeri juridice pentru toti marii poluatori ne permite, ca tara, sa cream noi locuri de munca si sa avem crestere economica, aceasta fiind calea de urmat", a mai adaugat Kent, afirmand ca aceasta pozitie a Canadei are o sustinere in crestere din partea Uniunii Europene, a Australiei, a Noii Zeelande, Japoniei si Rusiei, precum si din partea unor tari mai putin dezvoltate si grupul de 43 de tari insulare.

Ministrul a revenit asupra costului ridicat pe care respectarea acestui acord il impune tarii sale. Pentru a atinge obiectivele Protocolului, afirma acesta, Canada ar trebui sa interzica toate automobilele cu motor, sa "inchida" sectorul agricol si "sa sisteze caldura in toate casele, birourile, spitalele si uzinele" tarii.

Canada risca, potrivit acestuia "pierderea a milioane de locuri de munca sau transferul a 14 miliarde de dolari din banii contribuabililor canadieni catre alte tari, reprezentand 1.600 de dolari pe familie, fara a avea un impact asupra mediului".

#protocol Kyoto, #Canada retragere Protocol Kyoto , #Canada