Ce se va discuta la G-20

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 15:26
1675 citiri
Ce se va discuta la G-20

Agenda intalnirii G20 care urmeaza sa aiba loc in Canada contine obiective mari si extrem de dificile, conform unei analize Forbes.com.

Liderii tarilor din G-20 trebuie sa dea dovada de determinare de fier pentru a continua tintele de crestere sustenabila impuse la ultima intalnire a grupului, din septembrie 2009.

Discutiile se vor concentra in jurul schimbarii metodei de crestere globala: tarile cu deficit de cont curent ar trebui sa consume mai putin si sa exporte mai mult, in timp ce tarile cu surplus de cont ar trebui sa consume si sa importe mai mult.

Analistii se asteapta la o serie de masuri nepopulare, din cauza faptului ca vor afecta in mod direct consumatorii si interesele comerciale ale tarilor.

Pentru ca summit-ul G-20 sa fie considerat un succes, este nevoie ca tarile mari sa ia atitudine. Un plan pe termen mediu de consolidare fiscala ar transforma SUA in liderul natural al procesului de evaluare reciproca.

Autoritatile chineze au deja o strategie de re-echilibrare, care include aprecierea cursului de schimb, mutand accentul de pe cererea domestica pe consum si de pe generarea de locuri de munca pe o cresterea productivitatii, in sectorul serviciilor.

Fondul european de stabilizare si interventiile fara precedent ale bancii centrale elene i-au mai dat timp Greciei pentru a-si restructura finantele.

Dar raman semnele de intrebare cu privire la guvernarea economica in zona euro, unde este necesara o coordonare intensa pentru a restaura si mentine prudenta fiscala.

Pentru viitoarea crestere economica va fi nevoie de o crestere a productivitatii, prin reforme structurale dificile din punct de vedere politic.

Germania, economia cu cel mai mare surplus din zona euro, ar trebui sa stimuleze cererea domestica pentru a faclita aceste schimbari.

Succesul Canadei si Coreei de Sud

Canada a reusit sa faca o ajustare fiscala majora la jumatatea anilor '90 cand, beneficiind de ajutorul unei economii mondiale in expansiune si a unui curs de schimb flexibil, a trecut de la un deficit al PIB de 8,7% la un mic excedent.

Coreea de Sud si-a revenit dupa crizele severe de la sfarsitul anilor '90. A redus dependenta de export prin investitii in capitalul uman si tehnologie.

Economiile din Asia de Est ar putea sa contribuie mai mult la cererea globala prin reducerea stimulentelor la export si prin cresterea flexibilitatii cursului de schimb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, #g20, #masuri, #redresare , #Canada