Daca nu i-a mers cu China, se ia de Canada! Trump incepe ofensiva comerciala impotriva vecinilor

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 14:05
11019 citiri
Daca nu i-a mers cu China, se ia de Canada! Trump incepe ofensiva comerciala impotriva vecinilor
Foto: Wikimedia

Chiar daca tunurile administratiei Trump au fost pozitionate initial impotriva Chinei si Mexicului, canadienii ar putea fi primii care sufera din cauza politicilor protectioniste promovate de Washington.

Conform unui anunt facut de secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, importurile de cherestea din lemn de esenta moale din Canada vor fi suprataxate cu 20%, relateaza CNBC.

Importurile de cherestea din Canada se ridica la o valoare anuala de 5 miliarde de dolari, practic, acestea acoperind 31,5% din consumul intern din SUA, dupa cum admite chiar Wilbur Ross.

Secretarul pentru Comert al SUA a fost presat de furnizorii interni de cherestea sa ia masuri impotriva importatorilor, acuzand mai ales faptul ca in Canada exploatarile forestiere infiintate pe terenuri publice beneficiaza de subventii, masura care nu se regaseste in politica din Statele Unite.

In acelasi timp, anuntul facut de Ross ar putea inflama spiritele in randul oficialilor canadieni, relatiile dintre cele doua state nord-americane fiind oricum la un punct critic, dupa ce presedintele Donald Trump a amenintat cu suspendarea acordului NAFTA incheiat intre SUA, Canada si Mexic.

De altfel, surse din interiorul guvernului canadian au dezvaluit pentru Reuters ca oficialii de la Ottawa vor contesta aceasta "actiune comerciala neloiala si nejustificata".

Ultima data cand americanii au impus taxe vamale mai mari pe importurile de cherestea din Canada a fost in 2006, iar companiile din tara vecina au ripostat triplandu-si vanzarile pe piata din China.

In acelasi timp, cresterea pretului pe piata americana ar putea avea o influenta directa asupra sectorului imobiliar, determinand o posibila crestere a pretului caselor in perioada imediat urmatoare.

#suprataxe SUA, #politici protectioniste SUA, #relatii comerciale SUA Canada, #import cherestea , #Canada