GOANA DUPA DIAMANTE: "Pietrele" imune la criza

Duminica, 14 August 2011, ora 20:58
3326 citiri
GOANA DUPA DIAMANTE: "Pietrele" imune la criza

Goana dupa aur si-a piedut valoarea intr-o lume in care investitorii cauta cu disperare locuri sigure in care sa-si plaseze banii, lasand locul goanei dupa diamante. Cele mai multe se gasesc in Botswana cu 25% din productia mondiala, Rusia cu 22 de procente, Canada si Africa de Sud, cu cate 15%.

Pe langa faptul ca diamantele sunt un simbol exterior de bunastare, investitia in aceste pietre pretioase a devenit unul dintre cele mai sigure si mai profitabile plasamente financiare si creste odata cu piata de produse de lux, intr-un ritm foarte sustinut. Un om poate investi milioane de euro intr-un singur diamant sau intr-o intreaga mina.

Investitiile in diamante au starnit interesul mai multor investitori care cauta locuri sigure in care sa-si puna banii la adapost de furtunile de pe pietele bursiere, potrivit The National,

Pretul diamantelor este in crestere, devansand chiar pretul aurului.

Inca din 1940, valoarea diamantelor a crescut cu 15% pe an, iar investitorii si-au pastrat optimismul si prevad cresteri spectaculoase in urmatoarea perioada.

"Diamantele reprezinta o moneda globala, pot fi capitalizate foarte repede si sunt greu de distrus. In plus, sunt un simbol al modei, al succesului si al statutului social", a spus David Franke, CEO la DIC PL.

Presedintele Diamond Exhange Dubai, Peter Meeus, spune ca in mod traditional diamantele sunt comercializate ca o bijuterie, insa industria trebuie sa constientizeze valoarea de investitie pe care o au aceste pietre.

"Cei care iubesc aceste pietre trebuie sa-si dea seama ca a investi intr-o marfa al carui pret a fost intotdeauna in crestere, poate insemna o avere", a mai subliniat acesta.

Cu toate ca majoritatea diamantelor sunt alte sau incolore, cele mai rare si mai scumpe altfel de pietre sunt cele colorate, in diverse forme.

Valoarea pietrei este data de combinatia calitatilor sale: forma, claritatea, taietura, caratele si culoarea.

"Daca vreti sa investiti in diamante, acestea ar trebui sa aiba dimensiuni mari si culori speciale", sfatuieste Pastor Geneve, comerciant la nivel mondial. Potrivit acestuia, cele mai sare diamante sunt cele rosii si verzi, iar cele prelucrate sunt gasite doar in una sau doua zone din lume.

Pretul unui diamant nu este direct legat de pietele bursiere, ceea ce inseamna ca isi pastreaza valoarea chiar si pe timp de criza, in timp ce pe timp de inflatie valoarea acestuia creste.

Investitia in diamante are insa si dezavantaje.

Nu exista un pret universal per gram, prin umare acesta nu sunt usor de vandut si, la fel ca si in cazul unei masini, daca un investitor nu este dispus sa cumpere la pretul pietei, valoarea diamantului scade.

Cresterea cererii de diamante si dorinta de investitie au dus la lansarea unui numar mare de fonduri de investitii de diamante, adresate in special miliardarilor, avand in vedere faptul ca investitia minima este de 250.000 de dolari.

Investitorii isi pot obtine de asemenea expunerea prin achizitia de actiuni la companiile producatoare de diamante, cum ar fi De Beers si Alrosa din Rusia.

O alta optiune pentru investitori este piata bijuteriilor cu diamante intrucat sunt considerate mai profitabile datorita valorii adaugate initiale.

De exemplu, in anul 2004, firma de licitatii Christie a intermediat o afacere de 4,5 milioane dolari, cu Louvre, pentru un colier cu smarald si diamante si un cercel Nitot, reprezentand un cadou de nunta al imparatului Napoleon pentru a doua sa imparatesa,  Marie Louise de Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#diamante, #fonduri investitie diamante, #investitie diamante, #pietre pretioase, #pret diamante , #Canada