Nou raid contra pirateriei nigeriene: 77 de arestari

Joi, 04 Octombrie 2007, ora 23:23
1310 citiri

Un nou raid contra piratilor Internetului din Nigeria, care s-a desfasurat in mai multe state ale lumii, s-a soldat cu arestarea a 77 de persoane si confiscarea unor cecuri false in valoare totala de 2,1 miliarde de dolari, scrie presa americana. Raidurile si arestarile au avut loc in Olanda, Nigeria, Canada, SUA si in alte regiuni care nu au fost mentionat de politie.Autoritatile spun ca este vorba de o mafie africana, din zona vestica a continentului, care are tentacule aproape peste tot in tarile occidentale. Oamenii "recruteaza" de pe Net, printr-un val de mesaje spam, oameni care sa primeasca sume de bani si sa trimita banii mai departe retinand un mic comision.

Evident, este o pacaleala majora, iar cei care se declara interesati - desi orice om normal la cap se gandeste la spalare de bani - sunt excrocati de nigerieni.

Oamenii primesc cecurile false, depun banii si trimit mai departe bani curati, fiind pasibili si de inchisoare dupa ce ca au fost fraudati. Sistemul este ajutat de sistemul bancar american, care nu verifica in detaliu cecurile bancare decat tarziu, cand sumele devin serioase, iar atunci oamenii ajung la politie, cu povestea aproape incredibila ca au fost "recrutati" de pe Net.

"Cetatenii normali nu realizeaza faptul ca astfel de practici sunt ilegale", a declarat un oficial care a participat la investigatie. Cei mai multi membri ai retelei lucrau in Olanda, aproap 60 de oameni, iar alti 16 erau chiar in Nigeria, probabil unde produceau cecurile false.

In cadrul anchetei au fost inchise mai multe internet-cafe-uri care permiteau accesul nigerienilor fara sa le ceara acte. Pina la urma, valul de cecuri false care veneau in SUA a fost oprit, a anuntat un inspector al Postei americane.

Politia britanica a participat la ancheta, dar nu se spune daca a fost arestat vreun englez. In Canada se pare ca a fost aresatat un membru al retelei. Nigeria a devenit celebra in "pacalelile" pe Internet cu zeci de ani in urma, cand circula "scrisoarea nigeriana".

Devenit clasic, mailul spam sustinea ca autorul este un lider militar, religios sau din industrii precum petrol sau minele de diamante, care avea nevoie "sa ascunda rapid milioane de dolari".

Primitorul era sedus de sumele uriase si ajungea sa isi dezvaluie adresa si datele personale. apoi oamenii erau chemati in Nigeria si jefuiti, santajati cu trimiterea lor pe mina politiei sau cu torturarea familiei. Un britanic a pierdut 400.000 de dolari mergand pe mina nigerienilor.

Nigerienii, probabil colonie britanica, vorbesc nativ engleza, acest lucru favorizand de fapt formarea de bande de infractori pe internet, sustin americanii. In total, 300 de cazuri de fraude nigeriene au ajuns in fata instante si 115 s-au solutionat pina acum.

Autoritatile din Nigeria fac totul sa ii prinda pe infractori, cu ajutorul americanilor si a occidentalilor, dar tara ramane in continuare cu reputatia proasta ca este patria infractorilor pe Internet.


<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.