Parlamentul canadian a adoptat un plan de relansare economica de 32 miliarde dolari

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:39
1282 citiri

Parlamentul canadian a aprobat marti un buget federal ce include un plan de relansare economica de 40 miliarde dolari canadieni (32 miliarde dolari americani) pe o perioada de doi ani, asigurand totodata supravietuirea guvernului minoritar conservator, condus de Stephen Harper, relateaza AFP.

Rezultatul nu a fost surprinzator, deoarece partidul liberal, principala formatiune din opozitie, anuntase ca va vota pentru, cu conditia ca guvernul sa verifice regulat eficacitatea planului de relansare, conditie ce a fost acceptata.

Bugetul cuprinde un plan de relansare in valoare de 40 miliarde dolari canadieni pe o perioada de doi ani, destinat depasirii recesiunii, ce prevede in principal reduceri de taxe pentru cetatenii canadieni cu venituri mici si mijlocii si cheltuieli de circa 12 miliarde dolari in infrastructura.

Pentru a finanta acest plan de relansare, conservatorii au aprobat un deficit de 63,5 miliarde dolari canadieni pentru urmatorii doi ani fiscali, in contextul in care Canada acumulase un excedent in ultimii 11 ani si cuvantul deficit devenise tabu in mediul politic.

Soarta guvernului depindea de liberali si de noul lor lider, Michael Ignatieff, avand in vedere ca celelalte partide din opozitie, Noul Partid Democrat si Blocul Quebec, anuntasera ca vor vota impotriva.

O respingere a planului bugetar ar fi dus la caderea guvernului condus de Harper, reales in octombrie in fruntea unui guvern minoritar, si la noi alegeri.

Harper a fost aproape de a fi rasturnat in decembrie de opozitie, ce l-a acuzat ca nu a luat nicio masura pentru a permite Canadei sa faca fata crizei economice mondiale.

Subliniind faptul ca cetatenii canadieni nu vor alte alegeri si ca masurile de relansare economica au fost deja realizate, liderul liberal Michael Ignatieff a decis sa sustina guvernul, afirmand ca ii va monitoriza indeaproape actiunile.

#parlament, #relansare economica, #guvern, #plan bugetar, #buget, #recesiune , #Canada