SkyTeam nu primeste sprijin de la justitia SUA

Luni, 22 August 2005, ora 01:20
936 citiri

Departamentul de Justitie al SUA a anuntat ca cei cinci membri ai aliantei SkyTeam care au solicitat imunitate in anumite circumstante in fata autoritatilor de reglementare a concuretei, nu vor primi sprijinul solicitat. Decizia finala va fi anuntata, insa, de catre Departamentul Transportului. Cele cinci companii care au inaintat cererea sunt Delta, Northwest, KLM-Air France, Alitalia si Czech Airlines.Printre membrii SkyTeam se numara, din septembrie 2004, Continental Airlines, Northwest Airlines, KLM, care a fuzionat cu Air France, precum si Korean Air, Alitalia, Delta Air Lines, Czech Airlines si AeroMexico.

Reprezentantii SkyTeam au afirmat, anul trecut, ca in urma formarii aliantei pasagerii vor avea posibilitatea sa utilizeze tichetele care acorda reduceri in functie de distantele parcurse in cadrul oricarei companii membre si vor beneficia de o oferta extinsa de zboruri.

Potrivit Departamentului de Justitie, aceste avantaje sunt modeste si pot fi obtinute si in cazul colaborarii limitate dintre transportatori, situatie in care efectele negative asupra concurentei vor fi eliminate.

"Situatia majoreaza riscul aparitiei unor situatii care incalca normele de concurenta si reduce beneficiile potentiale ale consumatorilor", au aratat oficialii americani.

"Situatia majoreaza riscul aparitiei unor situatii care incalca normele de concurenta".

La inceputul lunii iunie, compania KLM a anuntat, intr-un comunicat elaborat dupa o intalnire a conducerii SkyTeam ca Tarom va incepe procesul de afiliere la alianta aeriana si ar putea fi pregatita pentru a deveni membru deplin al organizatiei anul viitor. Pe langa transportatorul roman, alte trei companii au fost selectate pentru a incepe procedurile de afiliere, indeplinind deja o parte din standardele necesare in sectorul operational si de servicii, acestea fiind Air Europa din Spania, Copa Airlines din Panama si Kenya Airways.

Cel mai mare parteneriat al companiilor de transport aerian este Star Alliance, cu 16 membri, printre care si United Airlines, Lufthansa, Singapore Airlines, Air Canada si SAS.

Averea