UE si Canada, intr-un vast acord comercial

Joi, 11 Iunie 2009, ora 11:33
2059 citiri
UE si Canada, intr-un vast acord comercial

Canada si Uniunea Europeana au demarat miercuri negocierile privind un vast acord comercial si economic, ce urmeaza a fi aplicat in urmatorii doi ani, relateaza Newsin.

Multumita acestui acord, denumit Acordul economic si comercial global (AECG), schimburile comerciale intre cei doi parteneri ar trebui sa creasca de la 70 miliarde dolari la 90 miliarde dolari pe an, a declarat comisarul european pentru comert exterior, Catherine Ashton.

Canada si cele 27 state membre UE s-au inteles la inceputul lunii mai, la Praga, privind demararea negocierilor, in ciuda nemultumirii partii canadiene privind interzicerea de catre Parlamentul European a comertului cu produse din foca in cadrul UE.

"Decizia de a demara negocierile cred ca ofera un mesaj clar ca liberalizarea comertului si a investitiilor reprezinta motorul revenirii economice", a declarat Ashton.

"Aceasta prima reuniune constituie o etapa determinanta pentru finalizarea unui acord economic istoric cu cea mai mare piata a lumii", a declarat ministrul canadian al comertului Stockwell Day.

Oficialul canadian a admisa ca "vor exista si zone mai sensibile, insa vom adopta o tactica globala, fara a pune presiuni cu ocazia urmatoarei serii de negocieri", ce vor avea loc in octombrie.

Conform comisarului european, obiectivul final al negocierilor este de a pune bazele unui parteneriat transatlantic ce va sustine in primul rand investitiile, liberalizarea pietelor precum si cooperarea pe plan ecologic.

Canada, care momentan nu exporta decat 6% din ce produce catre UE, fata de 78% catre SUA, doreste sa ajunga la un acord comercial cu Europa de peste 30 de ani.

Acordul va permite majorarea cu 20% a exporturilor canadiene catre Uniunea European, fiind in special profitabil pentru industria canadiana a produselor chimice, derivatelor din lemn, automobilistica si a produselor agricole.

Conform oficialului canadian, membrii UE au fost incurajati sa demareze aceste negocieri cu Canada de catre acordul de liber schimb semnat anul trecut la Ottawa, intre partea canadiana si cele patru state membre ale Asociatiei Europene de Liber Schimb (AELS).

Acest tratat, ce priveste direct Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein (state care nu sunt membre UE), prevede eliminarea tarifelor vamale aplicate produselor non-agricole si eliminarea sau reducerea tarifelor aplicate anumitor produse agroalimentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#acord comercial, #investitii, #tarife, #exporturi , #Canada