Moment istoric. UE si Canada au semnat acordul de liber schimb, dupa 4 ani de negocieri

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 17:03
2717 citiri
Moment istoric. UE si Canada au semnat acordul de liber schimb, dupa 4 ani de negocieri

Uniunea Europeana si Canada au semnat, vineri, un acord de liber schimb intre cele doua piete, care va conduce la cresterea cu peste 20% a volumului schimburilor comerciale, au anuntat intr-o conferinta de presa comuna, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si premierul canadian Stephen Harper.

Acest acord "deschide o noua era in relatiile dintre UE si Canada", a declarat Barroso, salutand incheierea "primului acord de liber schimb cu una dintre tarile G8".

Stephen Harper a vorbit la randul sau despre "un acord istoric" pentru tara sa, care va avea astfel acces la o piata formata din 500 de milioane de consumatori.

Acordul 'va crea noi oportunitati de cele doua parti ale Atlanticului', respectiv 'va creste schimburile comerciale si investitiile, generand crestere si investitii, atat in UE cat si in Canada', a subliniat CE intr-un comunicat, chiar daca precizeaza ca 'aspecte tehnice si juridice' urmeaza inca a fi finalizate.

Crestere de 23% a schimburilor comerciale dintre cele doua parti

Dupa intrarea sa in vigoare, acordul va duce la cresterea schimburilor comerciale intre cele doua zone cu 23%, ceea ce reprezinta aproape 26 de miliarde de euro. Pentru UE acest lucru se va traduce in cresterea PIB-ului cu 12 miliarde de euro pe an.

Detaliile acordului nu au fost inca dezvaluite, dar intelegerea abordeaza in linii mari accesul la bunuri si servicii, transparenta si protectia investitiilor, cooperarea in reglementarea si deschiderea pietelor publice.

Pietrele de moara ale acordului

CE si guvernul canadian au negociat timp de patru ani acest acord. Desi mai multe chestiuni au fost in divergenta - precum cea a medicamentelor generice sau cea a serviciilor financiare - accesul produselor lactate in Canada si deschiderea pietei europene pentru carnea de vita canadiana au fost aspectele care au complicat cel mai mult negocierile.

In cele din urma, Canada a acceptat sa dubleze cota de branza europeana admisa fara taxe vamale, in schimbul cresterii accesului pe piata europeana pentru producatorii canadieni de carne de vita. Concesia a permis deblocarea dosarului, dar nu a fost foarte bine primita de producatorii canadieni de lactate.

Constient ca producatorii de branza canadieni vor suferi 'pierderi minime si temporare', Stephen Harper s-a angajat sa le furnizeze acestora o 'compensatie'.

#acord de liber schimb UE Canada, #liber schimb UE Canada, #import export UE Canada , #Canada