Alegeri stranse pentru Parlamentul Cehiei. Ce partide sunt pe primele locuri

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 09:30
1610 citiri
Alegeri stranse pentru Parlamentul Cehiei. Ce partide sunt pe primele locuri
Bohuslav Sobotka, liderul social-democratilor cehi, la vot. Sursa foto: Timesunion.com

Social-democratii (CSSD) se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ anticipat din Cehia, fiind urmati de populistii din cadrul ANO si de comunisti (KSCM), conform rezultatelor oficiale finale.

Potrivit rezultatelor finale, formatiunea CSSD a obtinut 20,45%, Noua Miscare (ANO), infiintata in 2011 de influentul om de afaceri Andrej Babis 18,65%, iar comunistii (KSCM) 14,91%.

Alte patru formatiuni au depasit pragul electoral de 5%: TOP 09 (11,99%) si ODS (de dreapta) cu 7,72%, crestin-democratii KDU-CSL (centru-dreapta) cu 6,78% si partidul populist Usvit (Zorii Democratiei Directe), condus de omul de afaceri de origine nipona Tomio Okamura, cu 6,88%.

"Rezultatul nu este cel pe care il asteptam", a declarat liderul CSSD Bohuslav Sobotka. El urmarea un rezultat de aproximativ 30% ceea ce i-ar fi permis sa formeze un guvern minoritar sustinut tacit de comunisti.

"Negocierile vor fi dificile, un guvern minoritar precum si un guvern de coalitie figureaza printre variante", a adaugat el.

CSSD si KSCM au obtinut impreuna doar 83 de locuri in cadrul Camerei inferioare formata din 200 de alesi, sub majoritatea asteptata.

In plus, conform lui Babis, ANO nu cauta sa intre in guvern: "Nu vrem sa intram la guvernare, vrem mai ales sa impunem legi importante in Parlament", a declarat el inainte de a exclude formal orice cooperare cu KSCM si partidele de dreapta ODS si TOP 09.

Analistii politici au semne de intrebare referitoare la configuratia viitoarei coalitii guvernamentale care ar trebui sa inlocuiasca guvernul tehnocrat condus de economistul Jiri Rusnok, instalat in iunie dupa caderea Cabinetului de centru-dreapta al premierului Petr Necas, criticat pentru masurile de austeritate si afectat de o serie de scandaluri.

Bohuslav Sobotka, liderul CSSD, spera la un rezultat in jurul a 30%, care i-ar fi permis sa formeze un guvern minoritar care ar fi beneficiat de sustinerea tacita a KSCM, o varianta acceptata si de presedintele Milos Zeman, politician de stanga si fost membru al partidului comunist in perioada 1968 - 1970.

#alegeri Cehia, #castigatori alegeri Parlament Cehia, #Social democrati Cehia, #alianta Parlament Cehia , #Cehia