Cat au castigat Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria de pe urma aderarii la Uniunea Europeana

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 16:41
3168 citiri
Cat au castigat Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria de pe urma aderarii la Uniunea Europeana

Cresterea medie anuala inregistrata de tarile grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) a fost cu aproximativ un punct procentual mai mare datorita aderarii la Uniunea Europeana, puterea de cumparare a ajuns la 65% din media UE15 iar disparitatea veniturilor s-a redus cu o treime, se arata intr-un raport realizat de analistii de la Erste Group.

"La zece ani de la aderarea la UE, progresul socio-economic al V4 este evident. PIB-ul total al celor patru tari a crescut cu 50% in ultimul deceniu, reprezentand 5,4% din cel al UE28. Importanta acestor tari a devenit vizibila mai ales la nivelul schimburilor comerciale internationale, V4 devenind al patrulea cel mai mare exportator din UE. De asemenea, aceste tari au inregistrat si o convergenta puternica a veniturilor. PIB-ul V4 pe cap de locuitor, evaluat pe baza standardelor puterii de cumparare, a crescut de la 49% din media UE15 in 2003 la 65% in 2013. Prin urmare, disparitatea veniturilor dintre V4 si vechile state membre UE s-a redus cu o treime", afirma Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/FI pentru ECE in cadrul Erste Group.

Austria, beneficiar al dezvoltarii tarilor din V4

Pe de alta parte, studiul arata si ca economia austriaca a beneficiat de pe urma aderarii tarilor V4 la UE. Ponderea exporturilor catre tarile V4 in totalul exporturilor Austriei a crescut de la 8,9% in 2003 (anul dinaintea aderarii) la 12,4% in 2012.

De asemenea, extinderea Uniunii Europene a oferit companiilor din Europa Occidentala sansa unica de a construi noi capacitati de productie in V4 sau de a le moderniza pe cele existente, ceea ce le-a crescut competitivitatea atat pe piata interna UE, cat si pe piata externa. Productia de masini a devenit cea mai importanta industrie exportatoare din V4, iar cele patru state au devenit al doilea mare producator de masini din UE, dupa Germania.

Cu toate acestea, cele patru tari mai au inca mult de recuperat. Juraj Kotian crede ca Cehia ar trebui sa lupte mai multe impotriva coruptiei si sa creasca eficienta institutiilor publice precum si diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Ungaria ar trebui sa utilizeze mai bine fondurile europene si sa reduca cheltuielile publice. Polonia ar trebui sa investeasca mai mult in cercetare si dezvoltare iar Slovacia ar trebui sa flexibilizeze mai mult piata muncii.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare in estul Uniunii Europene, cu aproximativ 45.000 de angajati care deservesc 16,6 milioane de clienti in 2.900 de agentii din Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania cu active de peste 16 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tari grup Visegrad, #exporturi Austria, #pib tari Visegrad, #PIB Cehia , #Cehia