Cehia se opune majorarii taxelor la bere si bauturi spirtoase

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 12:29
1005 citiri

Cehia, una dintre statele europene cu cel mai mare consum de bere, se va opune planului de compromis propus de Finlanda privind majorarea taxelor aplicate berii si bauturilor spirtose pe intreg teritoriul european, a anuntat, marti, ministrul ceh de finante, Vlastimil Tlusty, conform Reuters. Comisia Europeana planuieste sa majoreze cota minima de impozitare aplicate acestor bauturi pentru a reflecta nivelul inflatiei, iar statul ce ocupa momentan presedintia Uniunii Europene, Finlanda, a propus un compromis pentru a elimina blocajul ce se manifesta momentan intre cele 25 de state membre ale UE in aceasta privinta.

"Suntem impotriva acestui compromis. Nu este posibil sa il acceptam", a declarat ministrul ceh pentru reporteri indreptandu-se spre intrunirea de la Bruxelles a ministrilor de finante ai UE.

Ministrul de finante al Germaniei, Peer Steinbrueck , care in trecut si-a manifestat ingrijorarea privind majorarea acestei cote minime de impozitare, a precizat ca statul pe care il reprezinta va accepta acest compromis. "Suntem de acord privind noul compromis. Cred ca va functiona", a precizat acesta.

Propunerea Finlandei este de a majora cu 4,5% cota minima de impozitare aplicata berii si altor bauturi spirtoase in scadere fata de nivelul initial de 31%. Acest nivel va ramane neschimbat (31%) in ceea ce priveste bauturile spirtose.

Acest compromis va ajusta aceasta cota la nivelul inflatiei luand in considerare doar perioada din 2004, cand a avut loc ultima extindere a blocului european.

In Uniunea Europeana sa consuma anual 60 de miliarde de litri de bere.

NewsIn