Cehia vede Romania si Bulgaria ca rivale in cursa de atragere a investitiilor straine

Luni, 12 Martie 2007, ora 14:30
934 citiri

Cehia considera ca Romania si Bulgaria, state ce au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, sunt concurente directe in ceea ce priveste atragerea de investitii straine, relateaza cotidianul ceh Czech Business Weekly.

Din 1998 pana la sfarsitul anului 2006, mediul de investitii din Cehia pentru proiectele manufacturiere au fost foarte atragator, deoarece au fost acordate facilitati asociate investitiilor, conform agentiei de investitii si dezvoltare Czech Invest.

Aceste proiecte au creat aproximativ 80.000 de noi slujbe, avand o valoare combinata de aproximativ 12,9 miliarde euro. Insa, dupa aderarea la Uniunea Europeana a Bulgariei si Romaniei, concurenta s-a intensificat substantial.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, impozitul aplicat companiilor este de 15%. Conform Legii de Incurajare a Investitiilor din Bulgaria, ce reglementeaza investitiile in Bulgaria, exista trei tipuri de investitii: de peste 70 milioane leva, intre 40 si 70 milioane leva si intre 10 si 40 de leva.

Investitorii pot primi sprijin din partea statului in cazul in care angajeaza persoane tinere sau cu dizabilitati sau in cazul in care investesc in zone cu o rata mare a somajului.

Investitorii pot beneficia si de o reducere a impozitelor in cazul in care investesc in cercetare si dezvoltare in cooperare cu institutele de cercetare si universitati, conform agentiei bulgare de investitii InvestBulgaria.

Luna trecuta Banca Nationala a Bulgariei a anuntat ca investitiile straine directe in Bulgaria in 2006 au fost de 4,02 miliarde dolari, depasind cu 73% nivelul inregistrat in 2005.

La sfarsitul anului 2006, Romania, cu o taxa unica de impozitare de 16%, acorda facilitati celor ce investeau peste un milion de dolari in Romania.

Investitorii pot primi si o reducere sau eliminare a impozitelor pe teren, pentru o perioada de maxim trei ani de la demararea proiectului. Romania are si sase zone de comert liber unde nu se calculeaza taxa pe valoarea adaugata, de exemplu.

In 2006, investitiile straine directe in Romania au depasit noua miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 74,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, reiese din datele publicate de Agentia Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)