"Companiile romanesti nu exploateaza Cehia" (Ambasadoarea Romaniei la Praga)

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 08:15
2459 citiri
"Companiile romanesti nu exploateaza Cehia" (Ambasadoarea Romaniei la Praga)

Potentialul Cehiei este extraordinar de important, dar nevalorificat economic sau investitional de firmele romanesti, spune ambasadoarea Daniela Gitman, conform NewsIn.

Ambasadoarea Daniela Gitman a aratat ca prezenta firmelor cehe in Romania este insemnata - sunt aproximativ 500 de companii, cu un capital de 400 de milioane de euro -, dar a adaugat ca acest lucru nu se regaseste in oglinda de partea romana.

"Prezenta firmelor romanesti in Cehia nu este deloc vizibila, semnificativa sau sa aiba o pondere relatiile economice bilaterale, lucru care se poate explica prin mai multe argumente.

Cehia, deocamdata, nu a fost pe radar-screen-ul marilor companii romanesti, intotdeauna acestea au preferat sa se duca catre centrele investitionale mai mari si pietele mai largi din vecinatatea Cehiei", a explicat ambasadoarea Romaniei la Praga.

Ea a adaugat ca Ambasada Romaniei la Praga a incercat sa gaseasca inclusiv nisele de piata, cum ar fi turismul, vinurile romanesti, exporturile de mobila sau investitiile in centrele logistice, care sa atraga grupurile de investitori romani.

"Daca ne uitam la cifre, vedem ca Cehia ocupa un onorabil loc 16 in investitiile straine din Romania si unul dintre exemplele de succes este al companiei CEZ, care construieste in Romania cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o investitie de 1,1 miliarde euro", a mentionat ambasadoarea Daniela Gitman.

Diplomatul constata ca deocamdata companiile romanesti inca nu au descoperit piata ceha, desi este foarte dinamica, economia ceha este orientata catre export si este una dintre cele mai performante din Europa Centrala.

"Au fost foarte multe demersuri facute de Ambasada si de autoritatile romane in a incerca sa coagulam interesul firmelor romanesti.

Am facut vizite in provincii, am pus in planul de activitate cateva misiuni economice in care sa se regaseasca parteneri pe diferite profiluri, lucrurile sper sa fie intr-o dinamica multumitoare in anii viitori sau lunile viitoare, deci speram ca interesul firmelor romanesti sa devina mai vibrant un pic", a aratat ambasadoarea Romaniei la Praga.

Ea a informat ca, in conditiile in care in Cehia se promoveaza exportul, o misiune economica foarte mare, orientata pe produse agroindustriale, forestiere si pompe de inundatii, va veni in Romania in luna noiembrie.

"In anumite orase importante din Cehia, cum ar fi Brno sau Hradec Kralove este clar interesul partii cehe de a primi corespondenti romani pe diferite sectoare de activitate si incercam sa facem acest plan, sa-l implementam cat mai repede, in asa fel incat pe dimensiunea autoritatilor locale sa dam drumul la aceste intalniri intre oamenii de afaceri.

Incurajez firmele romanesti sa se uite cu mai mare atentie pe piata ceha de investitii", a subliniat ambasadoarea Romaniei in Cehia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export, #export romania, #import, #ambasada cehia, #daniela gitman , #Cehia