Coruptie la varf in Cehia. Sefa de cabinet a premierului, arestata preventiv

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 18:20
1615 citiri
Coruptie la varf in Cehia. Sefa de cabinet a premierului, arestata preventiv

Justitia ceha a anuntat sambata plasarea in arest preventiv a Janei Nagyova, o colaboratoare apropiata a premierului ceh, Petr Necas, si principala figura a scandalului de coruptie care zguduie de joi tara si ameninta guvernul de centru-dreapta.

Jana Nagyova, influenta sefa de cabinet a premierului ceh, este acuzata de acte de coruptie si de folosirea in interes personal a serviciilor de informatii pentru punerea sub urmarire a sotiei lui Necas, informeaza AFP.

Presa de scandal face de multe timp speculatii privind natura relatiilor dintre Necas si Nagyova. Seful guvernului a anuntat oficial marti ca divorteaza de sotia sa Radka Necasova.

Doi generali si un colonel al serviciului militar de informatii au fost de asemenea inculpati. Premierul refuza cu incapatanare sa demisioneze. Guvernul sau se va confrunta probabil marti cu o motiune de cenzura depusa de opozitia de stanga care a cerut organizarea de alegeri anticipate. Urmatoarele alegeri sunt prevazute in mod normal pentru primavara anului 2014.

Presedintele ceh, Milos Zeman, si rival politic al premierului, a invitat indirect guvernul sa demisioneze. "Acuzele sunt grave si am ajuns la concluzia ca se sprijina pe probe suficiente", a declarat presei seful statului.

Janei Nagyova risca o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare.

O serie fara precedent de operatiuni ale politiei si de arestari au foste efectuate in noaptea de miercuri spre joi vizand mai multi oameni de afaceri si persoane influente legate de Primaria din Praga. Intre 120 si 150 de milioane de coroane (4,7 - 5,8 milioane de euro) au fost confiscate in cadrul celor 31 de perchezitii desfasurate de politie, precum si "zeci de kilograme de aur", potrivit sefului de brigada al crimei organizate, Robert Slachta. Politia considera ca doamna Nagyova este implicata in toate aceste afaceri.

#coruptie guvern Cehia, #Jana Nagyova arestata Cehia, #sef cabinet premier Cehia, #scandal coruptie premier Cehia , #Cehia