Firmele din Cehia multumite de deschiderea pietei muncii pentru romani

Luni, 06 Noiembrie 2006, ora 12:13
934 citiri

Companiile din Cehia au salutat anuntul Ministerului Muncii si Problemelor Sociale, Petr Necas, conform caruia Cehia nu va restrictiona accesul pe piata muncii a noilor cetateni europeni din Bulgaria si Romania, informeaza, luni, Czech Business Weekly.Orice restrictie impusa noilor state membre ale Uniunii Europene ar "afecta pozitia Cehiei in cadrul negocierilor privind deschiderea pietei muncii din vechile state membre UE pentru cetatenii cehi", a declarat Necas.

Pe fondul acestui anunt, cea mai mare companie din Cehia specializata in recrutarea fortei de munca, Grafton Recruitment, a deschis pe 1 noiembrie o filiala in Bucuresti, a declarat, pentru Czech Business Weekly, managerul grupului, Milan Novak.

"Decizia noastra a fost luata cu mult timp inainte de acest anunt, dar deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari este benefica pentru Cehia, contribuind la mobilitatea fortei de munca", este de parere Novak care a adaugat ca decizia de a se extinde in Romania a fost "o alegere naturala", dupa ce firma Grafton Recruitment a deschis filiale in Ungaria, Polonia si Slovacia.

"Romania este acum membra UE, iar legislatia este mult mai asemanatoare, piata muncii devenind astfel mult mai mobila", a continuat acesta.

"Suntem in cautare de persoane ce poseda cunostinte extinse in domeniul IT si al limbilor straine, de care piata are momentan mare nevoie", a precizat Responsabilul pentru resurse umane al grupului Accenture Central Europe, Jiri Ron, acest grup avand momentan printre angajati sapte romani si doi bulgari.

"Acesta decizie va contribui la scurtarea cu cateva luni a procedurilor privind angajarea persoanelor interesate din Bulgaria si Romania", a adaugat acesta.

Momentan, doar Cehia, Slovacia, Estonia, Finlanda, Polonia si Suedia au anuntat ca isi vor deschide piata muncii pentru cele doua state din sud-estul Europei. Conform legislatiei europene, bulgarii si romanii pot sa calatoreasca pe intreg teritoriul Uniunii ca turisti si sa munceasca doar in regim part-time.

Novak a precizat ca filiala din Romania a Grafton Recruitment se va concentra in principal pe piata locala. "Scopul nostru principal nu este acela de a aduce romani pe piata muncii din Cehia", a declarat Novak, precizand insa ca filiala din Bucuresti va colabora cu cele din Cehia si, daca va fi cazul, agentiile vor intermedia transferul de personal intre cele doua state.

La data de 30 septembrie 2006, in Cehia era inregistrati ca rezidenti 4.642 bulgari si 2.808 romani, conform informatiilor oferite de miniterul ceh de interne.

NewsIn