Prim-ministrul ceh demisioneaza in urma scandalului de coruptie

Luni, 17 Iunie 2013, ora 08:15
1341 citiri
Prim-ministrul ceh demisioneaza in urma scandalului de coruptie

Premierul ceh Petr Necas a anuntat duminica, la Praga, ca-si va da luni demisia in urma unui scandal de coruptie si de abuz de putere.

"Voi demisiona maine (luni) din functia de premier. Sunt constient de responsabilitatea mea politica", a declarat Petr Necas intr-o conferinta de presa. El s-a pronuntat in favoarea mentinerii actualului guvern tripartit de centru-dreapta, cu un nou prim ministru propus de partidul sau, ODS, conform AFP.

Favoritul pentru postul de sef al guvernului este, conform presei din Cehia, ministrul industriei si vicepresedintele ODS, Martin Kuba.

Compusa din partidul ODS al premierului Necas, dintr-o alta formatiune de dreapta TOP 09 a ministrului de externe Karel Schwarzenberg si din micuta formatiune politica de centru LIDEM, coalitia de guvernare nu mai dispune de majoritate parlamentara din 2012.

In aceste conditii, opozitia de stanga reclama organizarea de alegeri anticipate. Urmatoarele alegeri legislative urmeaza in mod normal sa fie organizate in primavara anului 2014, iar social-democratii (CSSD) sunt deja considerati marii favoriti.

Influenta directoare de cabinet a premierului Necas, Jana Nagyova, a fost plasata in detentie provizorie sambata, dupa ce a fost inculpata de coruptie si abuz de putere pentru ca ar fi folosit serviciile secrete militare pentru a o urmari, ilegal, pe sotia premierului.

Jana Nagyova, 48 de ani, este prezentata drept prietena premierului Necas in presa ceha.

#demisie prim ministru Cehia, #demisie Petr Necas Cehia, #scandal guvern Cehia, #arestare Jana Nagyova Cehia , #Cehia