Reducerile de taxe si stimularea investitiilor, principalele solutii anti-criza

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:37
1500 citiri
Reducerile de taxe si stimularea investitiilor, principalele solutii anti-criza

Pachetele stimulative, masuri ad-hoc sau accelerarea procesului de implementare a unor masuri planificate anterior, dar si reducerile de taxe se numara printre principalele solutii anti-criza recomandate la nivel mondial.

Compania de consultanta financiara Deloitte a pus cap la cap toate aceste masuri, realizand un catalog al solutiilor fiscale utilizate in intreaga lume, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Iata cateva exemple oferite de Deloitte:

- Bulgaria a introdus scutirea de impozit pe o perioada de cinci ani pentru investitii in regiuni defavorizate si reduceri sau scutiri de impozite pe venit pentru familiile tinere care platesc dobanzi la credite imobiliare.

- In Cehia, rata de impozit pe profit a fost redusa de la 21% la 20%, iar rata contributiilor sociale de sanatate pentru angajati si angajatori a fost redusa.

- In Ungaria au fost propuse o serie de masuri fiscale ce vizeaza impozitarea consumului, nu a venitului.

- Marea Britanie a redus cota de TVA pentru o perioada de un an de la 17,5% la 15% si a permis amanarea platii impozitelor pentru societatile care au fost afectate de criza.

- Atat Olanda, cat si Spania, au introdus masuri stimulative referitoare la metode de amortizare accelerata pentru investitiile efectuate in 2009.

- Guvernul belgian a redus cota TVA pentru constructiile de locuinte noi, de la 21 de procente la sase procente.

- In Franta si Germania au fost luate masuri pentru sprijinirea IMM-urilor. Astfel, de la 1 ianuarie, firmele franceze de acest gen pot lua in calcul si pierderile suferite de subsidiarele din strainatate in determinarea taxelor pe venit. Pe de alta parte, Germania a ridicat pragul indicatorilor economici sub care o firma poate intra in categoria IMM.

#reduceri taxe, # stimulare investitii, # tva, # tari, # delloite , #Cehia