15% dintre americani, la limita saraciei

Vineri, 05 August 2011, ora 12:22
1247 citiri
15% dintre americani, la limita saraciei

Numarul utilizatorilor de ajutoare de stat pentru alimente din SUA a atins cote maxime, in luna mai; BCE ia masuri disperate pentru calmarea pietelor financiare iar liderii japonei si chinezi solicita o mai mare implicare politica pentru rezolvarea problemelor financiare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri. 

Aproape 15 procente din populatia SUA s-a bazat pe folosirea bonurilor alimentare, in luna mai.

Numarul americanilor care utilizeaza programul guvernamental de suplimentare a alimentatiei a atins un maxim record de 45.8 milioane de oameni in luna mai, ceea ce reprezinta o crestere cu 12 procente fata de perioada similara a anului trecut, informeaza CNNMoney.

In cadrul acestui program, guvernul SUA ofera populatiei cu venituri scazute un numar de tichete de masa, in baza carora pot fi achizitionate alimente, in magazine speciale.

Concentrarea cea mai mare de astfel de bonuri a fost in state precum California, Florida, New York si Texas, unde peste 3 milioane de locuitori, din fiecare stat, au primit ajutoare.

Cresterea brusca a utilizarii bonurilor de masa poate fi pusa si pe seama efectelor devastatoare a furtunilor din unele parti ale SUA, si largelor programe de asistenta sociala utilizate in respectivele regiuni. Drept urmare, unii analisti considera ca aceasta crestere nu este simptomatica atat pentru o saracire a populatiei americane fiind, mai degraba, efectul temporar al conditiilor meteo.

BCE incearca sa faca fata panicii din piete

Banca Centrala Europeana a anuntat joi reluarea cumpararii de titluri de stat, dar si oferirea de imprumuturi, la dobanzi preferentiale, pentru bancile aflate in dificultate. Acestea fac parte din masurile adoptate de BCE pentru a interveni cu lichiditati in zonele problematice ale zonei euro, pentru ca astfel sa mai slabeasca tensiunile si temerile din pietele financiare.

Simultan, banca centrala japoneza a intervenit in pietele financiare pentru a opri aprecierea yenului. Ambele interventii sunt simptomatice pentru panica investitorilor - yenul reprezentand o retragere strategica, in pietele financiare, fiind considerat o moneda foarte stabila.

O miscare similara a fost adoptata si de catre banca centrala elvetiana, care a injectat 50 miliarde de franci elvetieni in piete, pentru a opri aprecierea monedei locale, o alta moneda de retragere in fata tulburentelor din piete, informeaza Financial Times.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#saracie sua, #americani, #alimente, #bonuri masa, #moneda americana , #China