2011 - incertitudinile unei lumi in convalescenta

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 00:07
1170 citiri
2011 - incertitudinile unei lumi in convalescenta

Anul 2011 se prezinta sub forma unor auspicii economice delicate. Revenirea economica ramane incerta si lenta in tarile dezvoltate, care sunt supuse unor riscuri ridicate.

Statele Unite ale Americii se confrunta, in continuare, cu un deficit bugetar mare, iar masa de lichiditate injectata de catre Federal Reserve (Fed) in economie nu mai este suficienta pentru a-i reasigura pe detinatorii de obligatiuni.

In Europa, economiile cele mai fragile sufera inca de pe urma recesiunii. Cresterea pretului petrolului, a graului si zaharului a lovit tarile importatoare.

Propunerile de finantare pentru cresterea tarilor emergente ridica mari semne de intrebare. China vrea sa-si expuna sistemul financiar la explozia de credite "neperformante".

Mai prudente, Brazilia si Turcia ar avea nevoie de investitii directe. Harta economica globala capata un alt aspect, granita dintre tarile dezvoltate si cele emergente parand a se sterge, daca tinem cont de nivelul riscului de tara.

"In zece ani, riscurile de tara s-au schimbat dramatic, iar riscul tarilor emergente este acum evaluat mai bine decat cel din unele tari industrializate.

China, India, Brazilia si Polonia sunt evaluate la A3, depasind Grecia, Irlanda si Portugalia, notate cu A4, si Spania, evaluata negativ cu A3", sustine Yves Zlotowski, economist-sef la Coface.

Ratingul Coface reflecta nivelul mediu de risc de non-plata, prezentat de societatile dintr-o tara.

Potrivit lui Zlotowski, "diferenta dintre tarile industrializate si emergente este din ce in ce mai mica. Criza suverana din zona euro este un avertisment ca nimeni nu este imun".

Pentru el, aceasta este una dintre "credintele colective de inainte de criza, care s-au prabusit".

Absenta riscului valutar a facilitat gradul de indatorare al unor tari si a permis ca deficitul de cont curent si datoriile totale - atat publice, cat si private - sa atinga niveluri mult peste cele care au declansat candva criza din Rusia si Argentina.

"Ar fi gresit sa se presupuna ca asa numitele crize suverane sunt rezultatul unei ecuatii financiare legate de datoria publica", sustine Francois David, presedintele Coface, citat de Le Monde.

Citeste continuarea pe Ziare.com

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#2011, #economie, #federal reserve, #china , #China