Activele externe ale Chinei au crescut cu 57 de procente, pana la 662 miliarde dolari

Vineri, 25 Mai 2007, ora 16:02
797 citiri

Activele externe nete ale Chinei au crescut, anul trecut, cu 57 de procente, pana la 662 miliarde dolari, a anuntat vineri guvernul chinez, pe fondul presiunilor internationale care solicita Beijingului sa liberalizeze iesirile de capital, informeaza AP.

In timp ce activele totale detinute de China in strainatate au crescut cu 33 de procente, pana la 1.600 miliarde dolari, pasivele au crescut cu 21 de procente pana la 964,5 miliarde dolari. in plus, rezervele de valuta straina se cifreaza la 1.100 miliarde dolari si sunt responsabile pentru doua treimi din activele externe.

Celelalte active sunt sub forma de investitii directe (82,4 miliarde dolari), obligatiuni (229,2 miliarde dolari) si imprumuturi datorate bancilor chineze (242 miliarde dolari).

China beneficiaza de afluxuri uriase de valuta de pe urma exporturilor si investitiilor straine insa prevederile legislative limiteaza drastic nivelul fondurilor pe care companiile si persoanele fizice le pot investi in strainatate.

In ultima vreme guvernul de la Beijing a inceput sa relaxeze usor aceste controale pe fondul presiunilor autoritatilor americane si a celorlalti parteneri comerciali care cer Bejingului sa lase mai multi bani sa iasa din tara.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)