Americanii trimit trupe in cinci baze militare din Asia de Sud-Est sa tina piept Chinei

Marti, 22 Martie 2016, ora 11:33
4452 citiri
Americanii trimit trupe in cinci baze militare din Asia de Sud-Est sa tina piept Chinei
Foto: Wikimedia

Washingtonul a decis sa intensifice prezenta trupelor americane in Asia de Sud-Est, ca urmare a tensiunilor ivite in urma ocuparii unor insule din Marea Chinei de Sud de catre fortele Beijingului.

Mai multe trupe vor fi trimise in Filipine, in incercarea de a contracara avansul Chinei spre o zona din care poate controla una din cele mai importante rute de comert naval din lume, relateaza IB Times.

Cinci baze militare din Filipine vor fi umplute cu soldati americani, dupa perfectarea unui acord intre cele doua state, dupa cum a anuntat conducerea fortelor aeriene ale Statelor Unite.

Odata ce va fi aprobat de guvernul de la Manila, acordul va permite Washingtonului sa trimita prin rotatie trupe care sa intareasca flancul filipinez din zona aprig disputata intre China, Taiwan, Brunei, Filipine, Vietnam si Malaezia.

Prezenta trupelor americane in cele cinci baze din Filipine va fi una de lunga durata, au mentionat surse din interiorul Pentagonului pentru revista Air Force Times, investitii masive urmand sa fie facute in urmatoarele luni pentru a asigura conditii pentru primirea celor cateva mii de militari.

Americanii vor sa-si intaleze soldatii in bazele aeriene din insula Palawan, o zona aflata in imediata vecinatate a arhipelagului Spratly, ocupat de China, in Basa, Fort Magsaysay, Mindanao si Cebu.

In ultimii doi ani, China a construit mai multe insule artificiale in arhipelagul Spratly, ridicand apoi mai multe obiective militare pe acestea.

Pana nu demult, guvernul filipinez a refuzat prezenta trupelor americane pe teritoriul sau, dar evolutia evenimentelor din zona i-a convins pe oficialii de la Manila ca ar trebui sa reconsidere oferta facuta de Washington.

"Cred ca tensiunile vor escalada intr-n ritm lent. Prezenta larga a trupelor americane, chiar si a celor venite prin rotatie, va accentua disputa chinezo-americana din Marea Chinei de Sud", a explicat Jan van Tol, un fost comandant naval american.

Acesta a sesizat ca instalarea militarilor americani in baza aeriana Antonio Bautista din insula Palawan are un deosebit rol strategic, aceasta fiind plasata in imediata vecinatate a arhipelagului ocupat de China.

#disputa Marea Chinei de Sud, #tensiuni Washington Beijing, #trupe americane Filipine, #insule artificiale China , #China