Ar putea fi China cauza urmatorului dezastru financiar global?

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 08:41
3498 citiri
Ar putea fi China cauza urmatorului dezastru financiar global?
Sursa foto: Bloomberg

Ar putea fi China cauza urmatorului dezastru financiar global? Sunt indicii care ofera din ce in mai multe motive de ingrijorare, chiar daca aceasta criza ar putea fi total diferita de cea din 2008.

In timp ce consumatorii si guvernele din SUA si Europa incercau - cu mai putin succes - sa reduca, sau sau cel putin sa stabilizeze datoriile, China a facut exact invers. In ultimii cinci ani, a pompat credite de peste 13.000 miliarde de dolari in economie, intr-un efort de a-si mentine rata de crestere pana cand economia mondiala se va redresa, scrie Bloomberg.

Boom-ul creditarii din China a transformat rapid tara intr-una dintre cele mai indatorate din randul celor emergente, potrivit unui raport al Centrului londonez de Cercetare in Politica Economica. In 2013, datoria privata si guvernamentala, cu exceptia celei a institutiilor financiare, totaliza 217% din produsul intern brut, de la 147% in 2008.

Nivelul este cel mai mare din randul economiilor emergente majore, cu exceptia Ungariei, insa semnificativ mai redus decat in tarile dezvoltate, cum ar fi SUA sau Japonia.

O astfel de crestere alimentata prin creditare nu poate fi sustinuta mult timp fara a provoca distorsiuni majore si a conduce la o cadere. Stimulul oferit deja reduce veniturile. De-a lungul celor cinci ani, datoria privata si guvernamentala a crescut cu aproximativ trei yuani pentru fiecare yuan investit in economie, un nivel pe care SUA l-au depasit numai in anii anteriori crizei din 2008. Ca si in SUA, o mare parte din bani se duc spre debitori cu o capacitate de plata discutabila.

Deci, ce se intampla cand fondurile ieftine se opresc, iar creditele de miliarde si miliarde de dolari nu pot fi recuperate? Raportul centrului din Londra arata ca aproape toti acesti bani au ramas in China, astfel ca posibila raspandire a crizei ar putea fi diferita fata de cea din SUA, care a adus pierderi directe bancilor din intreaga lume. Cel mai probabil va fi asemanatoare cu cea din deceniile trecute din Japonia, cand cresterea s-a oprit, iar guvernul a devenit, din creditor, recuperator de datorii. Perspectiva ar putea sa devina si mai sumbra, totusi, daca boom-ul din creditare isi mentine ritmul actual.

#China criza financiara, #criza mondiala, #boom economic China , #China