Asia da in clocot: SUA trimit trupe de comando si avioane de lupta intr-o tara vecina Chinei

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 16:00
10000 citiri
Asia da in clocot: SUA trimit trupe de comando si avioane de lupta intr-o tara vecina Chinei
Foto: Flickr/DVIDSHUB

Liderii militari din Statele Unite au decis sa se implice si mai mult in disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud luand o decizie care va inflama situatia deja tensionata dintre Washington si Beijing.

Trupe de comando si avioane de lupta vor fi mentinute in bazele militare din Filipine cu scopul de a intari pozitia aliatilor din Asia de Sud-Est in fata manifestarilor tot mai agresive ale Chinei din ultimii ani, anunta Military Times.

Anuntul privind detasarea unui important numar de personal militar in bazele din Filipine a fost facut joi de secretarul american al Apararii, Ashton Carter, intr-o conferinta de presa sustinuta cu omologul sau filipinez, Voltaire Guzman.

Carter a dezvaluit si ca navele militare americane opereaza deja misiuni de patrulare in Marea Chinei de Sud impreuna cu cele ale fortelor navale filipineze.

Este o miscare la care Statele Unite nu au mai recurs de multi ani impreuna cu aliatii asiatici, dar Carter sustine ca misiunile de patrula "nu reprezinta o provocare la adresa Chinei, ci un mod de calma situatia in regiune".

In plus, trupele deja implicate in exercitiile de lupta Balikatan din Filipine vor stationa pana la sfarsitul acestei luni la baza militara Clark Air, desi exercitul comun americano-filipinez ia sfarsit pe 15 aprilie, urmand ca de luna viitoare mai multi soldati americani sa ii inlocuiasca.

Acest lucru inseamna ca, in acest moment, in Filipine sunt detasati 200 de militari americani, printre care si multi membri ai trupelor special aeropurtate, elicoptere de atac Pave Hawk, cinci avioane de vanatoare A-10 si o aeronava speciala de lupta MC-130H Combat Talon II.

Americanii vor avea acces la cinci baze militare de pe teritoriul filipinez, unde sa isi incartiruiasca trupele si sa depoziteze tehnica de lupta.

Ca sa ii asigure pe oficilii de la Manila de sprijinul lor, liderii americani au decis sa acorde si un ajutor financiar de 40 de milioane de dolari, care sa suplimenteze dotarile filipinezilor in materie de servicii de securitate militara, supraveghere si patrulare navala.

China forteaza nota

Reactia americanilor vine dupa doi ani de dispute cu Beijingul, Washingtonul reprosand oficialilor chinezi ca au recurs la construitrea unor insule artificiale in mijlocul Marii Chinei de Sud cu scopul de a militariza zona si a controla una din cele mai importante rute navale internationale.

China ridica pretentii teritoriale asupra a 80% din Marea Sudului, dar alte cinci state, printre care si Filipine revendica aceleasi zone pe care Beijingul a inceput deja sa le militarizeze.

Ultima miscare in acest sens pare sa fie construirea altor insule artificiale pe bancurile de nisip Scarborough, o zona in care navele de pescuit filipineze obisnuiau sa intinda plasele.

Din 2012, navele militare chineze au intervenit pentru a indeparta orice alt vas din zona bancurilor de nisip, iar dosarul Scarborough a intrat pe rolul Curtii Permanente de Arbitraj, in urma unei plangeri depuse de guvernul de la Manila.

Beijingul sustine ca acest tribunal nu are niciun drept in judecarea disputei teritoriale.

Bancurile Scarborough se afla la o distanta de 230 de kilometri de tarmul filipinez si la peste 1.000 de kilometri de coasta Chinei.

#conflict China SUA, #tensiuni militare Asia, #trupe speciale armata americana, #baze militare Filipine, #disputa teritoriala Marea Chinei de Sud , #China