Atentie! Economia Chinei "aterizeaza fortat"

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 13:01
2236 citiri
Atentie! Economia Chinei "aterizeaza fortat"

Anii de boom economic ai Chinei se apropie de sfarsit. Speculatiile cu privire la asa-numita "aterizare fortata" au luat din nou forma, iar factorii internationali, politica interna si tendintele financiare arata la orizont o recesiune.

Multi experi financiari avertizeaza ca, fara o serie de reforme "dureroase", problemele vor lovi din plin economia chineza.

Cresterea economica a Chinei a incetinit la 8,9% in ultimul trimestru al anului trecut, dupa luni de zile in care Guvernul a luptat cu inflatia si cu cresterea ratei dobanzii. Iar liderii chinez se asteapta ca economia statului sa scada in continuare. Chiar premierul Wen Jiabao a stabilit obiectivul de crestere auala pentru 2012 la 7,5%, in conditiile in care nivelul de 8% a fost mult timp considerat minimul necesar pentru a crea locuri de munca suficiente si pentru a asigura stabilitatea sociala, potrivit Time.

In plus, in actualul plan intocmit pe cinci ani, Guvernul chinez a stabilit rata de crestere anuala la 7%.

Cu toate acesta, exista si analisti optimisti. Yao Wei este de parere ca economia Chinei va creste la un ritm de 8,1% in 2012, va incetini pana la 7,7% in 2012 si va ajunge la o crestere de 7% in 2014.

"Nu cred ca statul chinez va avea o aterizare dura in acest an, insa totul depinde de masurile pe care le va lua Guvernul chinez in urmatorii ani", spune acesta.

Avand in vedete bula imobiliara din China, datoriile guvernamentale, diferentele de venit dintre bogati si saraci si coruptia galopanta, va fi o sarcina dificila pentru a evita o aterizare dura.

Potrivit specialistilor, China are nevoie de corectii in piata imobiliara si in economie pentru a-si reorienta activitatile de crestere. Stabilitatea economica va depinde de revizia economiei pentru a se asigura ca de data aceasta cresterea va fi mai durabila si echitabila, sugereaza un raport emis la sfarsitul lunii februarie de catre Banca Mondiala.

China, urmatorul "Orient Mijlociu"?

Tranzitia Chinei catre o era de crestere mai mica seamana oarecum cu Japonia de la inceputul anilor 1990. Ambele tari au permis forta de munca excesiv de ieftina si un nivel al creditarii care a dus la bula imobiliara. Exista insa o diferenta cheie intre cele doua tari, care ar putea duce la consecinte grave in cazul unei aterizari fortate a Chinei.

Japonia anilor 90 era formata in mare parte din clasa de mijloc, cu cetateni care beneficiau de asigurare medicala si securitate sciala. Nemultumirea chinezilor privind veniturile scazute si serviciile sociale inadevate ar putea duce la ceea ce am vazut cu totii in Orientul Mijlociu la mijlocul lunii martie din 2011.

Astfel, expertii avertizeaza ca, in cazul in care tara nu initieaza reforme cheie, aceasta s-ar putea confrunta cu tulburari sociale grave.

Reprezentantii Bancii Mondiale fac un apel pentru China, pentru a se asigura ca aceasta crestere se bazeaza pe cererea de consum si nu pe investitiile masive in constructii, care au reprezentat principala sursa de dinamism in ultimii ani.

Potrivit estimarilor oferite de Banca Mondiala, cresterea economiei chineze va incetini de la o medie anuala de 8,6% in 2011, pana la 5% in 2026-2030.

In conditiile in care economia europeana si cea americana sunt inca fragile, exportul statului chinez nu mai este atat de productiv ca altadata. Exporturile au scazut la 20,4% in 2011, de la 31,4% in 2010, iar economistii estimeaza o crestere de doar 10% a exporturilor in acest an.

Potrivit FMI, inrautatirea crizei datoriilor din Europa ar putea frana cresterea PIB-ului Chinei la doar 4%.

Ce solutii ii raman Chinei

In ciuda contextului international si a problemelor interne, liderii de la Beijing au diverse optiuni pentru a ajuta trecerea economiei de la un model bazat pe investitii la unul bazat pe cererea de consum.

In primul rand, China trebuie sa-si imbunatateasca alocarea de resurse pentru a echilibra mai bine economia prin reforma ratelor dobanzii si alte mecanisme de stabilire a preturilor.

"China are toate preturile gresite, inclusiv ratele de schimb, ratele dobanzilor, pretul benzinei si pretul terenurilor. Daca au preturi gresite, au automat si alocari gresite", spun analistii.

Astfel, evaluarea gresita a creditului determina costuri de investitii ieftine pentru companiile detinute de stat, incurajarea in exces a constructiilor care aduc venituri mici si nu imbunatatesc productivitatea si nici serviciile publice.

Economistii considera ca sectorul serviiilor poate fi unul din cele mai puternie motoare de crestere ale Chinei, chiar si la rate de crestere mai mici de 6-7%.

China poae mentine ocuparea fortei de munca daca contributia sectorului de servicii se extinde mai rapid decat contributia sectorului de constructii si fabricatie.

"Chineii pot obtine o crestere mai mare in sectorul serviciilor pentru fiecare dolar investit", spun analisii.

In cel mai scurt timp, China trebuie sa ia masuri drastice cu riscul de a avea o crestere economica mai lenta. In caz contrar, considecintele politice si sociale nu vor ezita sa apara.

#economie china, #crestere economica china, #exporturi China 2012, #reforme economice China, #enituri chinezi , #China