Bancile chineze: probleme cu recuperarea finantarilor

Luni, 26 Iulie 2010, ora 09:43
780 citiri
Bancile chineze: probleme cu recuperarea finantarilor

Bancile chineze ar putea avea probleme cu recuperarea a 23% din totalul de 7.700 miliarde yuani (1.100 miliarde de dolari) al creditelor prin care au finantat proiectele de infrastructura ale autoritatilor locale, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei, informeaza Mediafax.

Circa jumatate din aceste imprumuturi trebuie sa fie refinantate din surse secundare, inclusiv de catre giranti, pentru ca proiectele genereaza venituri insuficiente, a continuat sursa citata.

Comisia de reglementare a sistemului bancar din China a dispus ca bancile sa treaca la necolectabile creditele neperformante pana la sfarsitul acestui an.

Presedintele Comisiei a declarat recent ca imprumuturile catre asa-numitele vehicole de finantare ale guvernelor locale reprezinta o amenintare pentru indusitra bancara.

Cele mai mari banci din China vor sa-si majoreze capitalul cu 53,5 miliarde de dolari dupa ce au acordat anul trecut imprumuturi in valoare totala de 1.400 miliarde de dolari.

Un analist american compara explozia de pe piata chineza de credit cu situatia de acum cativa ani din SUA.

"Cine vrea bani primeste bani", arata el.

Autoritatile locale din China s-au imprumutat masiv pentru a finanta diverse proiecte, de la autostrazi la aeroporturi. Guvernul central a limitat abia in acest an creditarea, exprimand temeri ca banii nu sunt folositi pentru investitii viabile.

Doar 27% dintre creditele acordate vehicolelor de finantare, create de autoritatile locale pentru ca legea nu le permite sa se imprumute direct, pot fi restituite integral din banii generati de proiecte, a mai spus sursa citata.

#banci, #chineze, #finantari, #probleme , #China