Bancile din China, cu un picior in groapa? - WSJ

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 16:08
1609 citiri
Bancile din China, cu un picior in groapa? - WSJ

Investitorii sunt ingrijorati de starea bancilor din China. Acestia se tem, si pe bune motive, adauga Wall Street Journal, ca cererea masiva de credite a fost impulsionata de stat pentru a creste cifrele PIB-ului in ultimii doi ani si jumatate si ca totul va duce la cresterea nivelului de credite neperformante. 

Pe de cealalta parte, bancile spun ca raportul credite/depozite depaseste 65% in sistemul bancar chinez, dovada ca exista suficienti bani pentru a se proteja de viitoarele pierderi.

Insa argumentul nu este unul valid, scrie Wall Street Journal. In primul rand, raportul credite/depozite este un indicator al lichiditatii, nu al solventei.

Un raport mare inseamna ca este posibil ca bancile sa se bazeze prea mult pe acordarea de credite pe termen scurt, in loc sa se gandeasca la intarirea bazei de clienti pe termen lung.

Astfel, risca sa fie prinse fara rezerve de lichiditati pentru a-si satisface creditorii, fiind fortate sa vanda bunuri executate silit, in pierdere.

Solventa unei banci, in fata pierderilor, depinde de nivelul provizioanelor constituite.

Bancile chinezesti se lauda cu o rata de acoperire a creditelor neperformante de 220%, in crestere de la 80% cat era la sfarsitul lui 2008. In teorie, asta ar inseamna ca bancile au pus deoparte de doua ori mai multi bani pentru a-si acoperi pierderile.

Insa in calcularea ratei se tine cont numai de creditele care au fost recunoscute oficial ca fiind neperformante, iar bancile din China nu s-au ingramadit sa raporteze nivelul de imprumuturi neperformante.

Unele estimari arata ca 23% din imprumuturile contractate pentru proiectele de infrastrucura sunt o pierdere sigura.

Alte 50% dintre aceste credite ar putea sa devina neperformante. Daca bancile chinezesti au constituit provizioane potrivite numai pentru aceste pierderi, s-ar inversa castigurile record anuntate pana acum.

Aplicand aceleasi estimari si la celelalte categorii de credite, capitalul bancilor din China este intr-un pericol real, mai scrie Wall Street Journal.

Recomandarea indreptata catre cei care cred ca bancile chinezesti o duc bine este sa se mai gandeasca o data. Statisticile nu spun nimic despre solventa si prea putin despre lichiditate.

"Daca ar fi sa tragem o concluzie, aceasta ar fi ca raportul credite/depozite este un simptom al dezechilibrelor care stau la baza sistemului bancar din China", se mai arata in publicatia americana. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banci, #china, #credite, #depozite, #sistem bancar , #China