Beijingul organizeaza apararea muncitorilor chinezi in Romania

Joi, 21 Iunie 2007, ora 15:17
1033 citiri

LE MONDE (Franta), 21 iunie 2007 - Dupa aderarea sa la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a devenit tinta chinezilor in cautare de lucru care vin sa ia locul miilor de romani care pleaca sa isi incerce norocul in Europa de Vest, in cautarea unor conditii de munca si salarii mai bune.

In pofida puternicei cresteri economice - 8% din PIB in 2006 - pe care o inregistreaza Romania de sapte ani, se estimeaza la trei milioane si jumatate numarul romanilor care lucreaza fara viza in spatiul Schengen dupa 2002. Aceasta a creat un vid.

"Ducem o lipsa grava de mana de lucru, declara Dumitru Costin. intr-un viitor apropiat, piata romaneasca va trebui sa faca loc muncitorilor veniti din tari situate in afara UE."

"Un pionier"

in august 2006, societatea de textile Wear Company din Bacau a incheiat astfel un acord pentru a angaja cu costuri reduse 350 de chinezoaice. "Aceasta intreprindere inchisese in 2003 din cauza lipsei de personal, afirma directorul ei, Sorin Nicolescu. Singura solutie pentru a o redemara era sa se faca apel la mana de lucru straina si chinezii corespundeau cel mai bine cererilor noastre."

Decizia acestei mici intreprinderi a fost salutata de patronatul roman. "Patronul de la Bacau este un pionier, afirma Maria Grapini, presedinta a Federatiei Patronale din industria textila. Anul acesta piata muncii a fost liberalizata si mana de lucru romaneasca a plecat in strainatate. Va trebui sa facem fata asadar unei adevarate crize de muncitori.

"Cei trei viitori membri chinezi ai BNS vor fi insarcinati sa supravegheze conditiile de munca in sectoarele economice care atrag forta de munca chineza: textile, constructii, agricultura. La 21 ianuarie, chinezoaicele de la Bacau au facut greva foamei amenintandu-l pe director cu furculitele pentru a obtine cresterea salariilor lor, cel mediu fiind de 100 de euro.

"In Romania, salariul mediu este de 300 de euro", a amintit cu prilejul vizitei sale la Bucuresti Jing Guangping, insarcinat cu afacerile internationale al sindicatului chinez ACFTU, care vrea sa obtina ca muncitorii chinezi veniti sa lucreze in tara din Carpati sa fie remunerati corect. Circa 3000 de chinezi lucreaza legal in Romania", arata seful Blocului National Sindical roman, care estimeaza ca alti 2500 "vor veni pe piata romaneasca pana la sfarsitul anului".

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)