BM: China, "bantuita" de o criza economica

Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:23
1411 citiri
BM: China, "bantuita" de o criza economica

China ar putea sa se confrunte cu o criza economica daca nu reduce companiile de stat si nu reformeaza finantele publice, se arata intr-un raport pregatit de Banca Mondiala.

Raportul, intitulat "China 2030", este destinat sa influenteze urmatoarea generatie de lideri chinezi si abordeaza modelul economic urmat de China in ultimele decenii, model care i-a permis acestei tari sa inregistreze un ritm mediu de crestere de aproximativ 10% pe an si sa ajunga a doua economie mondiala.

'Cresterea economica a Chinei risca sa incetineasca rapid si fara avertismente. Acest lucru s-a intamplat in tarile in curs de dezvoltare cu o crestere economica accelerata precum Brazilia si Mexic dupa ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economisti "capcana venitului mediu".

Pentru a evita aceasta capcana, raportul recomanda reducerea rolului companiilor de stat. In plus, raportul cere autoritatilor chineze sa reformeze finantele guvernelor locale si sa promoveze competitia si antreprenoriatul.

Banca Mondiala sugereaza ca firmele de asset-management ar trebui sa supervizeze companiile de stat pentru a se asigura ca aceste firme sunt conduse dupa principii comerciale si nu politice. De asemenea, raportul recomanda o crestere semnificativa a dividendelor platite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la cresterea veniturilor guvernului care astfel va putea sa finanteze noi programe sociale

Un nou congres al partidului comunist chinez ar urma sa aiba loc in toamna acestui an pentru a permite unei noi generatii sa ajunga la putere, actualul vice-presedinte Xi Jinping urmand sa devina noul sef al statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport Banca Mondiala China, #criza economica China, #Banca Mondiala economie China , #China