Bursa superstitiilor: Iata regulile care domina mentalul investitorilor si ce pierderi aduc

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 08:20
1662 citiri
Bursa superstitiilor: Iata regulile care domina mentalul investitorilor si ce pierderi aduc
Sursa foto: The Guardian

Incredibil, dar pana si secolul XXI pare dominat de superstitii! Chinezii au amanat ceremonia de deschidere a Olimpiadei din 2008 pana la ora locala 8:08 minute, invocand beneficiile cifrei opt, care in mandarina are pronuntia asemanatoare cu cea a cuvantului "prosperitate". Iar exemplul lor nu este singular, jucatorii de pe bursa din Taiwan speculand din greu influenta numerelor 8 si 4, ultimul pronuntandu-se la fel ca si "moarte".

In lumea occidentala, anumite avioane nu au locul 13 trecut in diagrama, iar unele cladiri trec direct de la etajul 12 la 14. Asiaticii aplica aceeasi metoda in cazul unor cladiri de blocuri care trec de la al treilea etaj direct la etajul cinci. Insa, pe bursa, miza numerologica atinge cote paroxistice in Taiwan, dupa cum releva un recent studiu facut public de The Economist.

Pariuri paguboase

Autorii studiului au verificat cat de inradacinate sunt convingerile jucatorilor la bursa din Taiwan, verificand cat de des erau tentati sa tranzactioneze cotatii cu terminatia 8 si cat de mult evitau marfuri a caror cifra finala era 4. Daca in cazul strainilor si al institutiilor financiare, acest model nu a fost constatat, jucatorii locali de pe bursa au manifestat o preferinta pregnanta pentru cotatiile bursiere cu terminatia 8, cam cu 50% mai mare fata de tranzactiile efectuate cu marfirile de carese atasa ghinionistul numar 4.

Jocurile bursiere facute pe baza superstitiilor i-a costat insa pe cei mai activi cinci jucatori de pe piata. Acestia au raportat la sfarsitul zilei castiguri cu 0,03% mai mici decat cei mai putin superstitiosi cinci jucatori la bursa. Anual, procentul pierderilor inregistrate poate ajunge la 8,8%, ceea ce greu poate fi cuantificat in dreptul capitolului 'noroc chior".

Prejudecati cu duiumul

Nu doar influenta numerelor 8 si 4 joaca un rol determinat in alegerile facute de jucatorii taiwanezi, insa miza superstitioasa pe o deviatie standard duce la o scadere a castigurilor de 0,02%/zi, tradusa intr-o pierdere de 4 procente intr-un an. Calculul indica faptul ca taiwanezii ahtiati dupa freamatul bursei au si alte superstitii care le indruma pasii in luarea unei decizii rapide, fapt ce le scade si mai mult potentialul.

Una ar fi preferinta aratata pentru cotatiile formate din cifre rotunde. Iar o concluzie generala exprimata de autorii studiului indica faptul ca majoritatea traderilor taiwanezi superstitiosi sufera de o "dizabilitate cognitiva generala in luarea deciziilor". Un mod intr-adevar elegant si academic de a defini prostia generalizata.

Victime sigure

Din fericire pentru ei, pana si superstitosii impatimiti de jocul pe bursa din Taiwan incep sa isi lepede din prejudecati. In caz contrar, nu ar fi de mirare ca acestia sa devina masa de manevra intr-o eventuala prabusire a bursei taiwaneze, facandu-i tinte sigure pentru traderii algoritmici. Din experientele recente se observa ca micii investitori au tendinta de a pierde capitalul investit din cauza convingerilor simple si a preferintelor catreinvestitii in domenii familiare.

#traderi, #bursa Taiwan, #jucatori bursa superstitii, #profit redus, #numerologie , #China