Cat investeste China pentru a-si extinde influenta in Oceanul Indian

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:44
2426 citiri
Cat investeste China pentru a-si extinde influenta in Oceanul Indian
Foto: Xinhuanet

Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat zilele acestea in Pakistan, unde va dezvolta impreuna cu gazdele tema proiectului Coridorului Economic China-Pakistan (CECP), infiintat pe axa Gwadar-Xinjiang.

Nivelul investitiilor chineze se ridica la 46 miliarde de dolari, ocazie cu care Pakistanul spera sa isi revigoreze economia subreda si sa asigure dezvoltarea retelelor energetice din provincia Balochistan, relateaza postul britanic BBC.

Investitii mai mari decat cele americane

Vizita are ca scop intarirea relatiilor de cooperare intre cele doua tari pe teme economice si de securitate, presedintele Xi urmand sa discute aspectele programelor commune cu omologul sau din Pakistan, Mamnoon Hussain, premierul Nawaz Sharif si alti ministri.

In timpul vizitei oficiale urmeaza a fi incheiate contracte in valoare de 28 de miliarde de dolari, o suma care va depasi nivelul investitiilor americane in Pakistan.

Alte 18 miliarde de dolari vor fi investite de companiile din China in anii urmatori.

Programul CECP este finantat de statul si bancile din China, aceastea urmand sa aloce imprumuturi in valoare totala de 46 de miliarde de dolari companiilor chineze pentru dezvoltarea investitiilor si realizarea parteneriatelor chino-pakistaneze.

Coridor strategic

Pakistanul va beneficia de o infrastructura de drumuri, cai ferate si retele de energie intinsa pe 3000 de kilometri in cadrul acestui proiect.

O suma de 15,5 miliarde dolari va fi alocata de chinezi pentru construirea unor termocentrale, hidrocentrale si parcuri de energie solara si eoliana.

Aceastea sunt programate sa intre in functiune incepand cu 2017, adaugand un plus de 10.400 MW in reteaua nationala de electricitate a Pakistanului.

Cu aceasta ocazie, intre cele doua tari va fi inaugurata si o retea de comunicatii prin cablu in valoare de 44 milioane de dolari.

Pakistanul spera ca dezvoltarea infrastructurii sa transforme tara intr-un centru regional de afaceri, in timp ce China se arata dispusa sa realizeze investitiile pentru a-si extinde influenta catre zona Oceanului Indian.

Pericol separatist

Ahsan Iqbal, ministrul delegat pentru acest proiect sustine ca "economia Pakistanului va suferi transformari vizibile in urma dezvoltarii acestor investitii".

Discutiile economice vor fi dublate si de cele legate de problemele de securitate regionale, punctul fierbinte fiind axat pe pericolul reprezentat de separatistii musulmani din provincia chineza Xinjiang si legaturile loc cu militantii din tara vecina.

"China si Pakistan trebuie sa isi alinieze programele de securitate pentru a intari cooperarea in acest domeniu. Dezvoltarea programelor comune de securitate si economice trebuie sa avanseze simultan", a comunicat premierul pakistanez inaintea vizitei presedintelui Chinei.

#investitii China Pakistan, #coridor strategic China Pakistan, #valoare investitii China, #Coridorul Economic China Pakistan , #China