Ce arme comerciale mai pot folosi chinezii pentru a provoca daune serioase SUA

Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
3630 citiri
Ce arme comerciale mai pot folosi chinezii pentru a provoca daune serioase SUA
Foto: CC0 Creative Commons

Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.

SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.

Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.

"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.

1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA

Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.

"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.

"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru ambele parti utilizarea unor strategii non-taxe are un mare cost", a explicat Lovely, adaugand ca "astfel de masuri reduc probabilitatea ca exportatorii sa faca investitiile necesare pentru pietele din SUA si China".

Totodata, "reduc concurenta, cresc preturile si diminueaza optiunile consumatorilor".

"China este focusata pe incercarea de a izola Statele Unite, mai mult decat pe modificarea cursului de schimb sau hartuirea investitorilor straini", a adaugat ea.

2. Izolarea SUA

China ar putea incerca sa castige timp. In contextul in care Xi Jinping are planuri de a ramane la putere, nu exista presiune din partea altor contracandidati de a obtine rezultate imediate. Se poate misca mai lent, consolidand aliante comerciale cu alti parteneri, in incercarea de a izola SUA.

Asa s-ar explica in parte, considera analistii, apropierea Beijingului de Europa, alte tari asiatice si America Latina. Ar putea, inclusiv, sa adere la Acordul Transpacific de Cooperare Economica, din care Washingtonul s-a retras, printre alte optiuni de asociere comerciala.

Si, deoarece Trump a intrat in dispute comerciale cu Uniunea Europeana, Canada si Mexic, Beijingul priveste cu interes posibilitatea de a deschide noi acorduri.

3. Devalorizarea yuanului

In cazul in care China va decide sa lanseze un atac frontal, si-ar putea devaloriza moneda, dar aceasta este o decizie foarte dificil de luat.

O serie de analisti considera ca un razboi valutar are efecte rapide si mai eficiente, insa multi considera ca s-ar putea transforma intr-o arma cu doua taisuri.

"China poate sa injecteze bani in economia sa pentru a-si sprijini companiile sau poate isi poate devaloriza moneda", a declarat, pentru BBC Mundo, Bryan Borzykowski, expert in investitii, finante personale si afaceri.

"Cred ca armele comerciale chineze pot sa provoace mai multe daune. Intrebarea este daca realmente le vor utiliza", a spus Borzykowski.

In cazul in care yuanul se depreciaza, taxele vor avea un impact mai mic iar SUA vor trebui sa creasca nivelul de impozitare impus produselor din China. Si astfel disputa escaladeaza.

4. Renuntarea la achizitionarea de titluri de stat

Desi titlurile de stat sunt o investitie sigura, daca Guvernul chinez va fi pus sub presiune ar putea vinde o parte din titlurile pe care le detine sau ar putea bloca achizitia unora noi. Aceasta va avea un puternic impact asupra economiei SUA, dar, de asemenea, va avea efecte si asupra Beijingului.

In cazul in care China "va inunda" piata cu acele titluri, va scadea pretul. Si clar, va scadea si valoarea titlurilor detinute de China si nu exista o alternativa atat de sigura de investitii in alta parte, spun analistii. Cu toate problemele pe care o astfel de masura le poate declansa, aceasta "arma" ar fi una dintre cele mai daunatoare.

O serie de experti nu vad insa viabila optiunea utilizarii altor arme in afara de taxe din partea Chinei.

"China este mult mai vulnerabila intr-un razboi comercial fata de SUA. Economia americana este mult mai mare si este la ani lumina distanta in ceea ce priveste eficienta", a declarat, pentru BBC Mundo, Scott Kennedy, director al Proiectului privind Afacerile in China si Economia Politica la Center for Strategic & International Studies din Washington.

"China nu poate crea o criza financiara vanzand titluri de stat americane. Daca Beijingul o va face, Statele Unite vor raspunde imediat cu tarife mai mari pentru a compensa", a spus Kennedy, adaugand ca, desi, efectiv, Beijingul ar putea face viata mai grea companiilor americane, ar fi vorba doar de cazuri izolate.

Pe de alta parte, potrivit castigatorului Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, China se afla "intr-o pozitie mai buna pentru a rezista la furtuna".

"Are uneltele si resursele pentru a-i ajuta pe cei care vor fi serios afectati de consecintele unui razboi comercial. China are peste 3.000 miliarde dolari rezerve pentru a-i sprijini pe cei afectati", a subliniat Stiglitz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi comercial China SUA, #razboi comercial , #China