Ce se va intampla cu economia Chinei in 2010?

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 12:20
1800 citiri
Ce se va intampla cu economia Chinei in 2010?

China va inregistra, in 2010, o crestere economica uimitoare si va avea un nivel redus al inflatiei, facand ca acest an sa fie unul dintre cei mai buni din ultimele decenii, in termeni de performanta economica.

Estimarile economistilor chinezi arata ca, in acest an, PIB-ul tarii va creste cu 10,5%, cu aproape doua procente mai mult ccomparativ cu majorarea de 8,7% de anul trecut.

Indicele preturilor de consum (IPC) va fi in jur de 2,5% pentru intregul an, in timp ce, anul trecut, cifra a scazut la 0,7%, sustin specialistii de la Nomura Securities din Hong Kong.

Cresterea economica a tarii se va baza mai mult pe cresterea cererii interne.

Exporturile au avut o contributie negativa la cresterea economica de anul trecut, in timp ce surplusul comercial a scazut substantial.

In 2010, exporturile se vor majora cu aproximativ 10%, in timp ce importurile s-ar putea mari cu aproximativ 20%, deci vor continua sa contribuie negativ la cresterea PIB-ului, considera Sun Mingchun, economist sef la Nomura Securities, conform news.alibaba.com.

China va inregistra un boom in acest an nu numai in investitii, dar si in consum, este de parere si economistul Robert Subbaraman.

Economiile mari, inclusiv tarile europene, SUA si Japonia, au stat prost, in ultima perioada, la capitolul investitii si consum, in timp ce China a cunoscut o crestere puternica in ambele domenii.

De exemplu, din 2007 pana in 2009, China a inregistrat o crestere de 70 de miliarde de dolari in retail, in timp ce vanzarile in SUA au scazut cu 30 de miliarde de dolari.

Cu Asia emergenta, aici fiind vorba mai ales de China, economia globala se va opri din cadere in acest an, incepand sa recupereze din decalaj.

Conform expertilor chinezi, economia globala ar putea inregistra o crestere de 4,2% in acest an, China contribuind cu 1,5 puncte procentuale la aceasta crestere.

Daca yenul nu va inregistra o apreciere brusca in raport cu dolarul, China ar putea depasi Japonia in 2010, devenind a doua mare economie a lumii.

In prezent, China, cu un PIB care a ajuns la 33.530 de miliarde de yuani (4.910 de miliarde dolari) in 2009, ramane totusi a treia mare economie.

Desi increzatori in economia Chinei, economistii de la Nomura avertizeaza ca in 2010 ar putea exista si unele probleme privind cresterea economica.

In timp ce investitiile in plina expansiune vor conduce, in continuare, la crestere economica, controlul excesiv al investitiilor ar putea crea probleme, in sensul ca un control al creditelor trebuie sa fie asociat cu un control al investitiilor.

Din punctul lor de vedere, daca guvernul va incepe sa adopte un control al creditelor, proiectele mari ar trebui sa aiba prioritate la imprumuturile bancare.

Chiar si asa, estimarile arata ca, in ciuda presiunilor inflationiste, indicele preturilor ar putea inregistra o crestere de 6% in acest an. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#economie, # china, # inflatie , #China