China a dat mai multe imprumuturi statelor emergente decat BM

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 10:17
1257 citiri
China a dat mai multe imprumuturi statelor emergente decat BM

China a imprumutat in ultimii doi ani mai multi bani decat Banca Mondiala statelor aflate in curs de dezvoltare, potrivit Financial Times (FT), subliniind ambitiile Beijingului de a-si consolida influenta la nivel global, transmite Reuters, citat de Mediafax.

China a imprumutat cel putin 110 miliarde de dolari catre guverne si firme din tari aflate in curs de dezvoltare in 2009 si 2010, depasind finantarile in valoare de 100,3 miliarde de dolari platite de BM, scrie publicatia economica.

Statisticile sunt extrase din anunturile publice ale bancilor, partilor creditate si ale guvernului chinez, noteaza ziarul.

China dispune de rezerve valutare de peste 2.000 de miliarde de dolari si a inceput, din anul 2009, sa accentueze sprijinul acordat companiilor de stat, care cauta constant, in intreaga lume, oportunitati de achizitie de active si materii prime.

Bancile chineze de stat, precum China Development Bank, Export-Import Bank of China si Bank of China, au acordat, printre altele, credite in schimbul garantiei ca vor primi rezerve de petrol si au finantat, spre exemplu, proiecte de infrastructura in tari precum Ghana si Argentina.

Potrivit FT, creditele propuse de China au conditii "mai preferentiale" decat contractele cu Banca Mondiala, daca proiectul vizat este acceptat de Beijing.

Din acest motiv, BM a inceput sa caute modalitati de a colabora cu guvernul chinez pentru a evita o situatie de rivalitate pentru acordarea de imprumuturi. 

#banca, #china, #mondiala, #state , #China