China a inregistrat cel mai mare deficit comercial din 1989 pana acum

Sambata, 10 Martie 2012, ora 17:40
1928 citiri
China a inregistrat cel mai mare deficit comercial din 1989 pana acum

China a raportat in februarie cel mai mare dificit comercial din 1989 pana acum, de 31,48 miliarde de dolari, pe fondul cresterii de 39,6% inregistrate de importuri.

Importurile au crescut in februarie cu 39,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe cand exporturile au crescut cu 18,4 procente, transmite Bloomberg.

Pentru primele doua luni ale anului, China afiseaza un deficit comercial de 4,25 miliarde dolari. In ianuarie, tara inregistrase un excedent, dar volumul comertului extern s-a contractat din cauza impactului sarbatorilor dedicate noului an chinezesc care in acest an a fost celebrat in luna ianuarie, iar in 2011 in luna februarie.

"Cresterea nivelului inflatiei si incetinirea activitatii economice trimite un semnal puternic de mobilizare pentru lunile care urmeaza", a spus Shen Jianguang, Hong Kong, economistul sef al Mizuho Securities Asia Ltd., care anterior a lucrat pentru Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana .

Guvernul ar putea fi nevoit sa reduca rezervele minime obligatorii ale bancilor in luna martie, a treia reducere, in patru luni, timp in care aprecierea yuanului va fi "dificila", a spus Shen.

Exporturile au totalizat februarie 114,5 miliarde dolari, in timp ce importurile au fost 146 miliarde dolari.

Nivelul ridicat al importurilor se datoreaza in special achizitiilor de petrol, care au atins luna trecuta un volum record de 23,64 milioane tone.

Exporturile catre SUA au urcat cu 22,6% in 2012 fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 19,4 miliarde de dolari. In luna februarie exporturile au inregistrat o crestere cu 5,4% fata de luna ianuarie.

Importurile din America au crescut cu 43,4% ajungand la 11 miliarde de dolari.

Pe piata europeana, exporturile din China au crescut cu 2,2 procente ajungand la 19,4 miliarde de dolari, dupa ce in luna anterioara inregistrasera o scadere de 3,2%.

#deficit comercial China, #nive importuri China, #exporturi china, #criza financiara China , #China