China amendeaza sase producatori de lapte pentru sugari pentru ca s-ar fi inteles asupra pretului

Miercuri, 07 August 2013, ora 16:03
1476 citiri
China amendeaza sase producatori de lapte pentru sugari pentru ca s-ar fi inteles asupra pretului

China a amendat miercuri sase companii care produc lapte pentru sugari, majoritatea straine, pentru intelegere ilegala asupra preturilor, o actiune menita sa arate hotararea autoritatilor de a reglementa mai bine acest sector afectat de scandaluri.

Firmele americane Mead Johnson si Abbott, producatorul chinez Biostim, gigantul neozeelandez Fonterra, compania olandeza Friesland si Dumex, filiala a Danone, au primit amenzi in valoare totala de 670 milioane de yuani (82 milioane de euro), a anuntat Comisia de stat pentru dezvoltare si reforma (NDRC), transmite AFP.

Potrivit agentiei Xinhua, citata de AFP, sunt "penalitati" record intr-un caz de incalcare a regulilor concurentei si intr-un sector deosebit de sensibil din perspectiva consumatorilor chinezi.

Companiile amendate miercuri "au impus preturi minime distribuitorilor" si "luau masuri de retorsiune" impotriva acelora care nu le faceau jocul, se arata in comunicatul NDRC, a carei ancheta a inceput in luna martie, vizand in principal marcile internationale. Aceasta strategie "mentinea preturile la formulele de lapte praf la niveluri ridicate, fara justificare, si impiedica sau limita sever orice concurenta (intre distribuitori) privind preturile practicate", a aratat Comisia.

De la scandalul laptelui cu melamina din 2008, China s-a confruntat cu o succesiune de noi scandaluri care au afectat reputatia industriei sale nationale. Milioane de familii chineze si-au pierdut increderea in laptele produs in China si se aprovizioneaza din strainatate sau cumpara marcile grupurilor internationale vandute in tara (prima piata mondiala in privinta laptelui pentru sugari). Cresterea vanzarilor de produse lactate importate a fost insotita in ultimii ani in China de o explozie a preturilor.

Intr-o ancheta distincta, autoritatile chineze au luat la verificat si preturile practicate de circa 60 de firme farmaceutice locale si internationale, pentru a vedea daca nu sunt umflate artificial.

#amenda companii lapte China, #intelegere pret companii China, #oligopol lapte sugari China, #concurenta lapte China , #China