China ar putea ocupa locul al doilea ca exportator mondial, dupa Germania

Luni, 20 August 2007, ora 10:58
1238 citiri
China ar putea ocupa locul al doilea ca exportator mondial, dupa Germania

China ar putea depasi Statele Unite ale Americii (SUA) in ceea ce proveste exporturile,in acest an, daca ritmul de dezvoltare ramane constant, clasandu-se pe locul doi, dupa Germania, a estimat vice-ministrul Comertului din China, Yu Guangzhou, citat de Reuters.

China ar putea depasi si Germania, anul viitor, a adaugat oficialul chinez. Anul trecut, volumul exporturilor chinezesti a fost cu 70 miliarde dolari mai mic fata de cel al exporturilor SUA, insa rata de crestere a exporturilor chinezesti a fost mai mare cu sapte puncte procentuale decat cea a SUA.

Daca aceasta crestere se mentine, volumul exporturilor chinezesti ar putea fi superior cu 50 miliarde dolari celui din SUA, in anul curent, a estimat Guangzhou. Conform statisticilor vamale, volumul comertului exterior al Chinei a atins 980,9 miliarde dolari in prima jumatate a anului, in crestere cu 23,3% fata de perioada similara a anului trecut.

Exporturile au crescut cu 27,6 procente, cifrandu-se la 546,7 miliarde dolari, iar importurile au crescut cu 18,2 procente, ajungand la valoarea de 432,2 miliarde dolari.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 24,4 miliarde dolari, in iulie, in conditiile presiunilor Statelor Unite ale Americii pentru reducerea excedentului si lasarea libera a monedei locale, yuanul.

Cifra este cu 40% mai ridicata decat excedentul din luna iulie a anului trecut si este a doua ca marime dupa excedentul comercial record din iunie a anului curent. In iunie, excedentul comercial al Chinei a fost de 26,9 miliarde dolari.

Congresul Poporului, instanta legislativa suprema din China, a ratificat, la sfarsitul lunii trecute, un amendament care permite guvernului sa reduca si chiar sa elimine impozitul de 20% impus pentru castigurile realizate de pe urma depozitelor bancare. China inceput sa impoziteze depozitele bancare la 1 noiembrie 1999, data de la care toate depozitele de economii in moneda locala si valuta deschise de persoanele individuale la bancile din China sunt taxate cu 20 la suta. Pana la sfarsitul anului trecut, acest impozit a adus statului 215 miliarde yuani.

Excedentul comercial a crescut in ciuda unor serii de rechemari la fabrica a unor produse chinezesti scoase pe piata, ca urmare a unor nereguli sau dupa ce s-au gasit substante toxice in alte produse, precum jucarii, produse alimentare sau pasta de dinti.

SUA si alti parteneri comerciali preseaza Beijingul sa lase yuanul liber si sa desfiinteze barierele in calea exporturilor, aspecte care creeaza un avantaj exporturilor din China.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.