China are o noua arma in razboiul economic: turistii!

Marti, 23 Mai 2017, ora 06:42
6038 citiri
China are o noua arma in razboiul economic: turistii!
Foto: Maxelli consulting

Pana recent, China a recurs la aplicarea embargoului pentru diverse produse si materii prime - carbune, somon, fructe de mango - pentru a pune la punct state care nu se aliniau politicii regionale initiate de Beijing, dar lucrurile tind sa se schimbe.

Acum, o noua arma pare sa fie folosita cu succes de liderii comunisti de la Beijing in razboaiele economice purtate cu vecinii din Asia, iar aceasta este reprezentata de turistii din China si afacerile care infloresc in urma lor, relateaza Hurriyet Daily News.

Taiwanul sau Coreea de Sud sunt printre tarile care au inregistrat pierderi considerabile in urma retragerii valului de vizitatori din China.

Cel mai recent exemplu, al Coreei de Sud, intrata pe lista neagra a Beijingului pentru acordul dat SUA de instalare a sistemelor de rachete THAAD in peninsula, arata cum turismul si comertul duty-free pot fi puse la pamant prin doar cateva decizii rapide.

China a impus interdictii pentru turistii sai de a mai vizita Coreea de Sud, acestia putand sa se indrepte spre Seul numai pe rute ocolitoare, fapt care a generat o scadere de 85% a numarului de vizitatori chinezi in capital sud-correeana.

In acelasi timp, lantul de magazine Lotte Group a fost afectat de alte restrictii dictate de Beijing, compania fiind nevoita sa inchida zeci de magazine duty-free deschise pe aeroporturile din China, in vreme ce un proiectul unui parc tematic, de 2,6 miliarde de dolari, dezvoltat cu un partener chinez bate pasul pe loc, ca urmare a implicarii autoritatilor chineze in afacere.

Mai mult, Lotte a fost vizata si de o serie de atacuri cibernetice ale unor grupari de hackeri din China, totul demonstrand existenta unei intregi masinarii represive indreptate impotriva firmei.

"Daca nu faci ce spun liderii politici de la Beijing, atunci vei fi pedepsit. Au prins in menghina politicieni din lumea intreaga. Fac asta de ani buni si inca merge", explica Shaun Rein, fondator al China Market Research Group din Shanghai.

Oficialii din guvernul de la Ulan Bator au invatat lectia aceasta inca din noiembrie anul trecut, dupa o vizita a lui Dalai Lama soldata cu impunerea restrictiilor de tranzit pe teritoriul chinez pentru camioanele si vagoanele cu carbune exportate de Mongolia.

Republica Taiwan, un teritoriu caruia Beijingul refuza sa ii recunoasca independenta, a fost de asemenea tinta represaliilor declansate de China. In ultimele luni, Asociatia Hotelierilor din Taipei a reclamat o scadere cu 50% a numarului de vizitatori din China, iar oficialii cred ca, pe fondul tensiunilor politice existente in acest moment, situatia se poate inrautati.

Intregul esafodaj de pedepse dictate de Beijing impotriva vecinilor care nu manifesta obedienta fata de interesele Chinei are ca substrat o lupta dusa intre oficialii chinezi si cei americani pentru influenta politico-economica in regiunea Asia-Pacific.

Masurile punitive adoptate de Beijing ar putea spori in intensitate, odata cu vidul creat de noua administratie de la Washington, preocupata mai degraba de punerea in practica a politicilor protectioniste promovate de Donald Trump, decat de mentinerea unor parteneriate cu tarile mici din regiune.

"Statele mici din Asia nu simt ca Trump vrea sa le protejeze interesele in fata Chinei", crede Rein.

#razboi economic China, #turism Asia, #tensiuni Beijing Washington, #politici regionale China , #China