China conditioneaza posibilul ajutor pentru Europa de doua investigatii antitrust ale CE

Joi, 23 Februarie 2012, ora 21:09
1170 citiri
China conditioneaza posibilul ajutor pentru Europa de doua investigatii antitrust ale CE

China a conditionat joi acordarea unui posibil ajutor Europei, pentru combaterea crizei datoriilor, de doua investigatii antitrust lansate de Comisia Europeana (CE), potrivit Ministerului chinez pentru Comert.

CE a lansat in decembrie o investigatie antidumping privind importurile unor produse din otel din China, iar in aceasta saptamana a deschis o alta ancheta referitoare la subventionarea acestor produse.

"In conditiile in care economia mondiala nu a iesit din criza financiara, iar mai multe tari europene se afla in criza datoriilor suverane, toate statele ar trebui sa adopte o atitudine de colaborare, deschisa si toleranta, pentru a depasi impreuna problemele", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Ancheta referitoare la subventii da lumii un semnal negativ, protectionist, care umbreste relatiile comerciale dintre Europa si China in domeniul otelului, potrivit institutiei.

Reprezentantii sectorului de profil din China si-au exprimat nemultumirea fata de aceste investigatii, care, conform ministerului, contravin reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului.

China dispune de rezerve valutare uriase, care la sfarsitul lunii decembrie se ridicau la 3.200 de miliarde de dolari, iar autoritatile de la Beijing au afirmat in mai multe randuri ca ar putea folosi o parte dintre acestea pentru sustinerea fondului european de salvare.

Saptamana trecuta, China si-a reiterat sprijinul pentru integrarea europeana si pentru euro.

Guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a indicat totodata ca institutia va continua sa investeasca in obligatiuni ale statelor europene.

Potrivit estimarilor europene, neconfirmate oficial, China detine obligatiuni ale unor state europene in valoare de peste 500 de miliarde de dolari.

Directorul facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, Klaus Regling, a declarat la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut ca 40% din titlurile emise de fond din ianuarie 2011 au fost cumparate de tari asiatice, dar nu a precizat contributia Chinei.

Japonia a indicat ca detine circa 20% din aceste titluri.

Investigatiile CE, care vor dura circa 15 luni, au fost lansate in urma unei reclamatii din partea Eurofer, care reprezinta peste 70% din fabricantii europeni de produse din otel.

#ajutor China Uniune Europeana, #ajutor china europa , #China