China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 08:38
2153 citiri
China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)

Economia Chinei, a doua de pe glob, va creste numai cu 7,7% in acest an, fata de 9,3% anul trecut, dar riscul unei aterizari fortate este "redus", iar cresterea ar urma sa se accelereze in 2013, la 8,1%, a anuntat luni Banca Mondiala (BM), preluata de AFP.

"Cresterea Chinei va incetini in acest an la 7,7%, fata de 9,3% anul trecut, din cauza reducerii exporturilor si a unei cresteri mai putin rapide a investitiilor", a anticipat banca in ultimul sau raport privind Asia de Est si zona Pacificului, dat publicitatii la Singapore.

BM se astepta pana in prezent la un avans de 8,2% al economiei chineze in acest an.

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei se va accelera din nou in 2013, ajungand la 8,1%, datorita indeosebi efectelor masurilor de relansare economica adoptate de guvern si a majorarii asteptate a investitiilor, a precizat BM.

"Incetinirea din acest an a Chinei este semnificativa, iar unii specialisti se tem ca s-ar putea agrava", avertizeaza BM, mentionand totodata ca nu se asteapta la o prabusire vertiginoasa a cresterii economice.

"Riscul unei aterizari fortate /a economiei chineze/ ramane redus", adauga BM.

Incetinirea Chinei ar urma sa antreneze dupa sine ansamblul tarilor in curs de dezvoltare din Asia de Est si zona Pacficului, a caror crestere se va plafona in acest an la 7,2%, cu un punct sub valoarea de anul trecut. Þarile din regiune numite "in curs de dezvoltare" nu includ Japonia si Australia, potrivit definitiei Bancii Mondiale.

Economia regiunii se va relansa in 2013 pentru a ajunge la 7,6%, alimentata de cererea interna, insa o agravare a crizei din zona euro, o consolidare a masurilor de austeritate bugetara in Statele Unite sau incetinirea prelungita a cresterii chineze raman factori importanti de risc, atrage atentia BM.

"Nicio regiune in curs de dezvoltare nu va fi ferita, daca situatia din Europa va continua sa se degradeze in mod semnificativ (...) O criza va antrena o cadere de peste doua puncte a cresterii PIB din regiune in 2013", avertizeaza Banca Mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie China crestere, #economie China scadere, #pib china, #Banca Mondiala economie China , #China