China cumpara Europa. Criza datoriilor suverane, prea buna pentru a fi ignorata

Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:33
5267 citiri
China cumpara Europa. Criza datoriilor suverane, prea buna pentru a fi ignorata

China a inceput sa se indeparteze de dolarul american, cumparand in schimb datoriile suverane ale tarilor europene, potrivit Financial Times. 

Rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 200 miliarde de dolari in primele 4 luni ale anului, o treime din cifra fiind deja directionata catre investitii externe, in orice altceva in afara de dolari.

"Se pare ca statul chinez isi diversifica detinerile valutare, indepartandu-se de dolarul american", potrivit unui analist citat de FT.

In ultimii sase ani, Beijingul a continuat sa cumpere datoriile guvernului american, in ciuda declaratiilor oficialilor asiatici, care spuneau ca vor sa reduca rezervele in dolari.

Intre decembrie 2007 si martie 2011, rezervele valutare ale Chinei s-au dublat, atingand 3.044 miliarde de dolari.

Beijingul a investit prin intermediul centrelor financiare externe, cele mai importante fiind cele din Londra si Hong Kong, pentru a masca afacerile offshore.

Liderii chinezi au afirmat de mai multe ori ca sunt dispusi sa ajute tarile europene care trec printr-o criza a datoriilor suverane, in ultimele luni.

"Mutarea interesului nu inseamna ca statul chinez se teme de situatia fiscala a SUA sau a dolarului american.

Contextul european este mult mai atractiv pentru China, care doreste sa-si diversifice investitiile", este de parere analistul citat de publicatia economica.

#china, #criza, #datorii suverane, #europa, #rezerva valutara china , #China