China da sah mat Statelor Unite in America Latina

Joi, 05 Martie 2015, ora 09:41
5293 citiri
China da sah mat Statelor Unite in America Latina
Foto: Voice of America

Chinezii se dovedesc mai buni strategi decat oficialii de la Washington. America Latina a intrat in sfera de influenta economica a Chinei aproape fara stirea liderilor din SUA.

Anul trecut, investitiile bancilor din China in economia din regiune au crescut cu 71%, iar Beijingul anunta ca vrea sa dubleze volumul schimburilor comerciale cu tarile din America Centrala si de Sud in urmatorul deceniu, potrivit CNN.

SUA isi pierd influenta

Nord-americanii incep sa-si piarda influenta in America Latina, pe masura ce investitiile din Statele Unite in regiune devin tot mai firave.

Investitorii americani prefera sa-si retraga capitalul din America Latina tintind spre afaceri mai profitabile de acasa sau din alte zone ale globului.

Chinezii nu se arata insa ingrijorati de evolutia economiilor din America de Sud pe termen scurt.

"Ceea ce observam nu este un simplu joc economic. Vorbim de o strategie care cuprinde si elemente politice si geostrategice", afirma Ilan Berman, vicepresedinte al Consilului American de Politici Externe din Washington.

Dincolo de legaturile comerciale, China s-a implicat in finantarea centralelor nucleare din Argentina, a lansat primul satelit al Boliviei si se zvoneste ca ar oferi asistenta Venezuelei pentru construirea dronelor.

Sud-americanii, arondati Beijingului

Statele Unite inca mai detin statutul de principal partener comercial al tarilor din America Latina, dar acesta se erodeaza treptat sub asaltul chinezilor.

Deja schimburile comerciale dintre China si tari precum Peru, Argentina, Brazila si Venezuela au depasit nivelul celor mentinute de SUA cu aceleasi tari.

Este o relatie care pentru moment se dovedeste avantajoasa pentru ambele parti. America de Sud se dovedeste o resursa importanta de materii prime, de la petrol, minereuri si pana la produse agroalimentare, iar banii chinezilor sunt la fel de buni ca ai oricarui alt partener traditional al acestor state.

Balanta puterii da si ea semne de schimbare. In 2010, statele din America Latina si zona Caraibilor au infiintat alianta CELAC, din care SUA si Canada nu fac parte.

Acum doua luni, tarile membre CELAC au organizat un summit tocmai la Beijing, demonstrand evident ca au iesit din sfera de influenta politica si economica a Washingtonului.

Parteneriat pe termen lung

Sigur, reducerea ritmului de crestere economica din China nu-i incanta deloc pe oficialii latino-americani, care au excedent de materii prime. Cu toate acestea, pe termen lung, legatura dintre zona asiatica si America de Sud pare promitatoare.

Presedintele Chinei, Xi Jinping, tocmai si-a asumat sarcina de a creste nivelul schimburilor comerciale intre cele doua mari piete cu 250 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.

"China asigura o sursa de finantare si o piata de export care nu presupune respectarea unor practici de asigurare a transparentei schimburilor comerciale sau aderarea la un sistem rigid al pietelor libere din Occident", explica Evan Ellis, expert in America Latina si profesor la Academia Militara Terestra a Statelor Unite.

Venezuela este una din tarile care au profitat de pe urma acestor schimburi. In timp ce economia statului sud-american este pe punctul de a fi declarata cea mai neperformanta din lume, China i-a oferit sansa sa-si exporte petrolul ieftin in Asia, plus un imprumut de cateva miliarde de dolari.

Banii vorbesc

De cativa ani, afacerile nord-americane in Americia Latina sunt tot mai greu de gasit.

Investitiile directe din Statele Unite in regiune au scazut cu 20% din 2011 si pana in prezent, conform datelor oficiale ale Departamentului Comercial al guvernului federal.

Chiar si dupa recenta reluare a discutiilor cu oficialii de la Havana, Statele Unite nu lasa impresia ca ar mai avea un tel politic in intarirea relatiilor cu America de Sud.

"Pe masura ce capitalul occidental este retras din America Latina ramane un spatiu liber pentru alti investitori. De ce sa ne miram ca Beijingul profita de acest lucru?", arata David Morton, expert in piete emergente al Rocaton Investment Advisers.

Bancile Chinei au acordat in 2014 imprumuturi totalizand peste 22 de miliarde de dolari statelor din America Latina. Suma este mai mare decat cea asigurata de imprumuturile acordate de Banca Mondiala si Banca Inter-Americana de Dezvoltare la un loc, observa Margaret Myers, expert in cadrul asociatiei Inter-Americane de Dialog.

"Tarile acestea chiar si-au deschis portile larg in fata Chinei", spunea Myers.

#strategii economice China, #influenta Washington America Latina, #schimburi comerciale China America Latina , #China