China, despre SUA: Inchideti bestia inapoi in cusca regulilor!

Luni, 26 Martie 2018, ora 16:04
9513 citiri
China, despre SUA: Inchideti bestia inapoi in cusca regulilor!
Foto: CC0 Creative Commons

Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) trebuie sa colaboreze pentru a preveni ca Statele Unite sa nimiceasca OMC si trebuie sa se opuna taxelor suplimentare anuntate de Washington, ca raspuns la presupuse incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala de catre China, a afirmat Zhang Xiangchen, reprezentantul Beijingului la OMC.

"Statele membre OMC trebuie impreuna sa inchida bestia inapoi in cusca regulilor OMC", a declarat Zhang Xiangchen la o reuniune a organismului comercial mondial, referindu-se la un angajament anterior al SUA ca nu vor utiliza astfel de taxe fara a obtine intai aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului, transmit Reuters si Xinhua.

"Unilateralismul este in mod fundamental incompatibil cu OMC, cum ar fi focul si apa. Pe o mare deschisa, daca barca se rastoarna, nimeni nu este sigur ca nu se va scufunda. Nu ar trebui sa stam si sa ne uitam cum cineva nimiceste barca. OMC este sub asediu si toti trebuie sa o aparam", a explicat reprezentantul Beijingului la OMC.

Vineri, China a cerut SUA "sa se retraga de pe marginea prapastiei", in timp ce ambasada sa la Washington a dat asigurari ca Beijing-ul "va lupta pana la sfarsit" in orice razboi comercial cu Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat, joi, un decret prezidential privind introducerea de tarife vamale care vor viza importuri venite din China in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari.

Washingtonul acuza China de furt de proprietate intelectuala, iar Trump va cere Trezoreriei SUA sa propuna masuri prin care sa fie restrictionate investitiile chineze in SUA. De asemenea, SUA au anuntat ca vor demara o actiune la Organizatia Mondiala a Comertului pentru a solutiona problema practicilor discriminatorii ale Chinei.

In decretul prezidential semnat joi de Trump, este inclusa o perioada de consultari de 30 de zile, care incepe dupa publicarea listei de produse din China care vor fi supuse taxelor vamale.

Amanarea ar oferi timp pentru negocieri cu Beijingul pentru rezolvarea problemelor comerciale legate de investigatia demarata in august de autoritatile de la Washington legata de presupuse incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala de catre China, in baza sectiunii 301 a Legii comertului din 1974.

China inregistreaza un excedent comercial de 375 miliarde de dolari pe relatia cu SUA, iar administratia Trump face presiuni pentru reducerea excedentului.

Washingtonul este ingrijorat din cauza sistemului "intreprinderilor mixte" (joint-ventures) impus de Beijing firmelor americane; in schimbul accesului la piata chineza, aceste firme ar fi obligate sa transmita partenerilor locali o parte din cunostintele lor tehnologice.

"China nu doreste un razboi comercial, dar nu se teme sa se angajeze in unul. China spera ca SUA se vor retrage de pe marginea prapastiei, vor lua decizii prudente si vor evita escaladarea tensiunilor dintre cele doua tari", se arata intr-un comunicat al Ministerului Comertului de la Beijing.

China si-a aratat disponibilitatea de a recurge la represalii si a anuntat ca ar putea impune taxe suplimentare de pana la trei miliarde de dolari la importurile din SUA, inclusiv fructe proaspete, vin si alune, ca raspuns la mult-criticatele tarife la importurile de otel si aluminiu. In data de 8 martie, seful statului american a anuntat introducerea unor tarife de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat, exceptand Canada si Mexic. Taxele urmeaza sa intre in vigoare in data de 23 martie.

"Pe termen scurt, increderea investitorilor ar putea fi afectata din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA si China, desi impactul asupra fundamentelor economiei chineze ar putea fi limitat", a apreciat Yan Kaiwen, analist la China Fortune Securities.

#comert china sua, #SUA taxe import China , #China