China devalorizeaza yuanul si arunca in aer piata valutara

Marti, 11 August 2015, ora 12:23
7766 citiri
China devalorizeaza yuanul si arunca in aer piata valutara
Foto: Pixabay

China starneste ingrijoarea partenerilor comerciali, in special a celor din zona Asiei, dupa ce banca centrala de la Beijing a recurs la o devalorizare a yuanului de 2% in raport cu dolarul american.

Anuntul facut de Banca Populara a Chinei a starnit deja ingrijorare pe piata valutara, analistii interpretand gestul ca o noua etapa intr-un razboi al valutelor, arata portalul CNN Money.

Anunt soc

Decizia pare sa fi fost luata la foc rapid de catre economistii bancii centrale din China, anuntul fiind facut public chiar inainte de deschiderea bursei, marti, 11 august.

Alegerea momentului si luarea unei decizii neasteptate a starnit deja panica printre investitori, mai ales ca aceasta depreciere fortata a yuanului este cea mai mare din ultimele doua decenii.

In acelasi timp, contextul economic din China nu este cel mai fericit, cresterea inregistrata in primele doua trimestre fiind la un nivel destul de slab, in timp ce piata de capital da semne de volatilitate crescuta.

Oficialii din Banca Populara a Chinei au justificat masura prin variatiile puternice inregistrate intre cursul de referinta stabilit zilnic pentru yuan si evolutia pietei.

Val de critici

Chiar daca se prognozeaza ca devalorizarea va fi un eveniment singular, acest lucru nu ii fereste pe chinezi de un nou val de critici.

Deja oficiali din Statele Unite au acuzat in repetate randuri China ca mentine intentionat un curs scazut de schimb al yuanului, in timp ce isi sporeste constant rezervele valutare si de aur in banca centrala.

In Asia, miscarea va fi pusa in context cu scaderea exporturilor din China, dupa cu arata cifrele oficiale date publicitatii weekend-ul trecut.

Cu toate acestea, analistii se asteapta ca oficialii bancii centrale sa tina situatia sub control.

"Credem ca Banca Populara a Chinei nu va indrazni sa lase yuanul sa se deprecieze rapid si intr-un mod agresiv. Cred ca vor demonstra ca tin lucrurile sub control", spera Alicia Herrero, economist Natixis.

Lovitura pentru parteneri

"Daca te uiti la cei mai importanti parteneri comerciali ai Chinei: Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite si Germania, vei observa ca, din punct de vedere competitiv, aceasta reprezinta o adevarata lovitura la exporturile lor.

Este un soc si pentru restul Asiei, in conditiile in care China exporta acum deflatie in aceste tari. Va afecta valutele din toata Asia", apreciaza Callum Henderson,, expert in operatiuni valutare pentru Standard Chartered, intr-un interviu CNBC.

In timp ce yuanul s-a depreciat cu 1,8 procente in fata dolarului, won-ul coreean, dolarul singaporez si cel australian au pierdut la randul lor cate un procent in fata altor valute.

Analistii se arata ingrijorati ca eventuale masuri similare adoptate de bancile centrale ale statelor asiatice ar putea declansa un razboi al valutelor la nivel global, deja dolarul american, moneda euro si yuanul fiind deja implicate in aceasta batalie surda.

In acelasi timp, insa, oficialii din Banca Populara a Chinei au subliniat ca devalorizarea yuanului face parte din noile masuri de reforma, aceasta urmand sa permita pietei de capital din tara sa regleze in mod natural cursul de schimb al monedei.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca yuanul este la a doua incercare de a accede in cosul de valute SDR al FMI, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana in 15 septembrie.

Expertii FMI au apreciat ca decizia ar trebui amanata cu cel putin un an, dar votul final sta in mana reprezentantilor din board-ul international al Fondului, unde China

se bucura de sustinerea economiilor europene si de opozitia Japoniei si a SUA.

#razboi valutar, #depreciere yuan, #soc piata valutara, #nivel exporturi China , #China