China evita promisiunile financiare clare privind UE

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 11:39
1097 citiri
China evita promisiunile financiare clare privind UE

Premierul chinez Wen Jiabao a refuzat marti sa faca promisiuni concrete privind implicarea Beijingului in fondurile de salvare UE, in pofida insistentelor sefului Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si de presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy.

Seful CE a declarat in cursul vizitei in China ca UE va deveni o "uniune politica" in adevaratul sens al cuvantului dupa criza financiara.

Vorbind dupa o intalnire cu liderul chinez Wen Jiabao, el a notat ca UE s-a confruntat recent cu greve si proteste in masa, inclusiv ciocniri violente in Grecia.

"Este adevarat ca in multe dintre statele noastre membre au existat proteste ale studentilor si greve. Acest lucru este normal in societatile noastre deschise, unde oamenii au dreptul sa protesteze", a adaugat el.

Barroso a subliniat, insa, ca actuala criza a dus la un nou val de integrare, dupa cum dovedeste tratatul de guvernanta fiscala semnat luna trecuta de 25 de tari membre UE.

"Vreau sa explic foarte clar acest lucru opiniei publice chineze. Pentru ca inteleg ca, atunci cand vedeti stirile, va puneti unele intrebari. Va progresa cu adevarat Uniunea Europeana? Eu spun: "Da. Fara indoiala".

"Tocmai din cauza problemelor din zona euro, concluzia a fost o integrare mai mare si finalizarea uniunii monetare printr-o uniune fiscala si, cred, in viitor, spre o uniune politica", a spus el.

Barroso si Van Rompuy au mers in China pentru a atrage bani pentru fondurile UE de salvare.

Presedintele Consiliului European a insistat asupra unei prevederi din comunicatul dat publicitatii dupa intalnirea la varf, potrivit careia UE este dispusa sa ofere "rapid" Chinei statut de economie de piata, o masura ce o va ajuta sa isi vanda bunurile mai ieftin in Europa.

"Este pentru prima data cand avem un astfel de acord, cu un astfel de limbaj, dupa un summit UE-China", a explicat el.

Cu toate acestea, Wen a refuzat sa faca promisiuni concrete. El s-a limitat ca spuna ca Beijingul "este dispus sa isi creasca participarea in rezolvarea problemelor datoriilor europene". "Suntem dispusi sa avem o comunicare si cooperare stransa cu partea UE", a adaugat el.

#China ajutor Europa, #China bani Europa, #China imprumut Europa , #China