China face pasul inapoi: Inca putin si terminam de amenajat toate insulele artificiale

Marti, 16 Iunie 2015, ora 12:11
5527 citiri
China face pasul inapoi: Inca putin si terminam de amenajat toate insulele artificiale
Foto: Flickr

Oficialii de la Beijing au anuntat ca vor termina in curand amenajarea insulelor artificiale ridicate in Marea Chinei de Sud.

Masura ar putea calma pentru moment spiritele inflamate de instalarea unor avanposturi militare chineze in apropierea uneia dintre cele mai frecventate rute maritime din lume.

"Amenjarea constructiilor facute de China pe recifurile din arhipelagul Spratly va fi gata in cateva zile", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang, relateaza Bloomberg.

Arhipelag fierbinte

China face un pas inapoi renuntand sa amenajeze intreaga suprafata de 809 hectare de teren rezultata in urma construirii mai multor insule artificiale intr-o portiune din Marea Chinei de Sud revendicata de China, Vietnam, Filipine si Taiwan.

Din decembrie 2014 si pana in prezent, chinezii au reusit totusi sa amenajeze aproximativ 600 de hectare de teren pe care Beijingul intentioneaza sa amplaseze mai multe baze militare.

Secretarul american de stat al Apararii, Ashton Carter, a somat recent Beijingul sa opreasca procesul de construire si amenajare a bazelor militare pe insulele artificiale din arhipelagul Spratly.

Reactia Ministerului de Externe din China vine inainte de intrunirea comisiei de dialog economic strategic a celor doua tari, programata pentru 23-24 iunie la Washington si a vizitei presedintelui Xi Jinping in Statele Unite, din luna septembrie.

Generalul Fan Changlong, al doilea om din Statul Major al Chinei, dupa presedintele Xi, a admis in cadrul unei vizite efectuate saptamana trecuta la Washington ca disputa pe tema insulelor artificiale nu trebuie sa pericliteze cooperarea economica dintre cele doua state.

Cu doar cateva zile inainte, aviatia militara chineza interceptase cateva avioane de supraveghere americane deasupra arhipelagului Spratly, somandu-le sa paraseasca zona.

Nu este insa un abandon al programului. Comunicatul remis de Ministerul de Externe al Chinei anunta incetarea lucrarilor de amenajare doar pe cateva din cele 7 insule artificiale construite in ultimul an si jumatate.

Oficialii chinezi nu au dat detalii despre zonele in care activitatea va fi sistata, dar se asteapta ca la baza aeriana de pe reciful Fiery Cross, conceputa pentru a permite aterizarea celor mai mari avioane militare din dotarea Chinei, lucrarile sa mearga inainte.

Pretentii teritoriale

Lu Kang a reinoit pretentiile teritoriale manifestate de China aratand in comunicat ca interventia Beijingului in Marea Chinei de Sud este perfect legala.

China revendica 80% din suprafata marii din imediata vecinatate, in baza unei delimitari efectuate in 1940. Alte 5 state revendica la randul lor diverse portiuni din Marea Chinei de Sud, acestea suprapunandu-se peste cele pretinse de Beijing.

"Dupa ce vom termina cu amenajarea terenului vom trece la amenajarea facilitatilor care sa asigure cerintele de baza pentru popularea acestor zone" a explicat purtatorul de cuvant din Ministerul de Externe de la Beijing.

Insulele vor avea o utilitate militara, dar, in acelasi timp, vor fi populate si cu civili, acestia urmand sa lucreze in cadrul unor centre de cercetare marina si observatii meteorologice.

Alexander Sullivan, unul dintre membrii asociati ai Centrului New American Security din Washington a preciat ca Beijingul va actiona pentru a detensiona relatiile cu Statele Unite pe aceasta tema, in incercarea de a pregati terenul pentru vizita presedintelui Xi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni Marea Chinei de Sud, #conflict China SUA, #insule artificiale China , #China